Joe Biden este primul candidat din istoria SUA care obține peste 80 de milioane de voturi

Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a devenit primul candidat la alegerile prezidențiale americane care obține peste 80 de milioane de voturi la nivel național, relatează CNN.

Foto: CNN

Conform ultimelor date agregate, în contextul în care încă mai sunt câteva state care mai au de numărat ultimele voturi, precum New York, Joe Biden a depășit pragul de 80 de milioane de voturi, primul candidat care trece de acest prag. Donald Trump obține, în schimb, aproximativ 73,9 milioane și se situează pe locul 2 în ce privește cel mai votat candidat la alegerile prezidențiale.

Pe lângă înfrângerea în Colegiul Electoral, Donald Trump suferă o înfrângere categorică și la votul popular, o diferență de peste 6 milioane de voturi. Votul popular nu contează în stabilirea învingătorului în alegeri. Donald Trump este, astfel, primul candidat care suferă două înfrângeri consecutive la votul popular național în alegeri – în 2016, candidata democrată de atunci, Hillary Clinton, a obținut cu aproximativ 2.8 milioane mai multe voturi decât Trump, deși a pierdut în Colegiul Electoral. Joe Biden a câștigat alegerile la număru lde voturi electorale cu 306-232.

Pe lângă recordurile stabilite de cei doi candidați, care au obținut primele două locuri în topul celor mai votați candidați, alegerile din 2020 au reprezentat și o premieră în ce privește numărul record de voturi prin corespondență, în contextul pandemiei de coronavirus.

Experții avertizaseră anterior că numărătoarea voturilor va dura ceva mai mult decât în mod obișnuit, dar și că, având în vedere că majoritatea votanților Biden vor alege să voteze prin corespondență, în timp ce cei ai lui Trump vor vota direct la urne, situația din ziua alegerilor va arăta un număr disproporționat de voturi pentru președintele în exercițiu, așa-zisul „miraj roșu”, conform The Guardian, și că situația se va stabiliza în timp ce va începe numărătoarea efectivă a voturilor prin corespondență, voturi care sunt numărate ultimele, citează Digi24.

Donald Trump a folosit, însă, această ocazie pentru a-și declara prematur victoria și a acuza, fără dovezi, fraudarea alegerilor și continuă să afirme că nu va recunoaște victoria lui Joe Biden.

Marți, două state importante au validat ofocial rezultatele și victoria lui Biden - Pennsylvania și Nevada. Statele Georgia și Michigan au validat de asemenea victoria lui Biden anterior, în ciuda încercărilor lui Trump de a bloca certificarea. Colegiul Electoral urmează să se reunească în 14 decembrie.

Trump a autorizat, luni seară, inițierea procesului de tranziție către o nouă administraţie, condusă de Joe Biden, la mai bine de două săptămâni de când democratul l-a învins în alegerile prezidenţiale din SUA.


Pub