Deputații PSRM, în ședintă cu Igor Dodon. Ce decizii au luat

Partidul PSRM și-a stabilit prioritățile pentru următoarele ședințe ale Parlamentului. Acestea au fost punctate în cadrul ședinței fracțiunii, la care a participat și președintele țării, Igor Dodon.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, deputații socialiști au decis să sprijine proiectele politicii bugetar-fiscale și al bugetului de stat, în mod special, prevederile care vin să îmbunătățească viața cetățenilor Republicii Moldova.

De asemenea, aceștia au optat pentru un buget de stat orientat social și pentru investiții în infrastructură.

„La insistența deputaților noștri, dar și a șefului statului, Igor Dodon, în 2021 în premieră, proiectul politicii bugetar-fiscale nu prevede majorări de impozite, chiar dacă suntem într-o perioadă de criză. Totodată, noi am pledat pentru necesitatea stimulării fiscale a anumitor sectoare ale economiei, pentru a le ajuta să-și revină cât mai repede din situația de criză, provocată de pandemia Covid-19”, se anunță în comunicatul emis de PSRM.

Potrivit comunicatului, socialiștii vor susține aplicarea unei cote reduse a TVA de 12% pentru îngrășăminte și fertilizanți, în paralel cu aplicarea aceleași cote a TVA pentru producția agricolă primară. Tot în susținerea agricultorilor, deputații PSRM vor sprijini creșterea mărimii pasibile restituirii TVA la exportul producției agricole, de la 8% la 12% din valoarea exporturilor, adică în buzunarul fermierilor noștri vor rămâne mai mulți bani.

Fracțiunea PSRM salută o nouă reducere a TVA pentru sectorul HoReCa, de la 15% la 12%, asta după ce anul trecut am votat reducerea de la 20% la 15%. Această măsură vine să sprijine acest sector, care a fost printre cele mai afectate de criza pandemică. Am salutat și propunerea Guvernului de majorare a scutirii personale anuale, de la 24 000 de lei la 25 200 lei, precum și în cazul persoanelor întreținute o majorare cu 50%, de la 3 000 lei la 4 500 lei.

„Cât privește proiectul bugetului de stat, fracțiunea noastră pledează pentru majorarea salariilor în sectorul bugetar. Așa cum a propus anterior președintele Igor Dodon, angajaților în sectorul medical urmează să le crească din nou salariile din 1 ianuarie 2021 cu 30%, după ce la 1 septembrie a acestui an salariile au crescut cu 30%. Un alt aspect pe care l-am încurajat ține de banii planificați în buget, în sumă de 200 de milioane de lei, pentru subvenționarea impozitelor salariale pentru angajații care s-au întors în țară. Este o măsură concretă pentru a stimula revenirea moldovenilor acasă. Deputații PSRM au decis să sprijine și adoptarea pachetului de legi privind UTA Găgăuzia”, se mai anunță în comunicat.

De asemenea, parlamentarii PSRM vor promova proiectul de lege, care vine să acorde limbii ruse statut de limbă de comunicare interetnică, așa cum a fost anterior.

Socialiștii menționează că vor insista pe inițiativa ca prospectul pentru medicamente să fie tradus și în limba rusă. De asemenea, vor susține și modificările la Codul Audiovizualului, „pentru a aduce mai multă claritate în funcționarea radiodifuzorilor, inclusiv prin adaptarea legii la strategia securității naționale.”


Pub