25 noiembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 1570 de persoane infectate. R.Moldova a trecut a trecut de 100 000 de cazuri

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Guvernul ar putea reglementa tarifele la serviciile de diagnostic al infecției cu COVID-19

  • Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie a examinat, astăzi, un proiect de lege care prevede că, pe perioada stării de urgență în sănătate publică, declarate la nivel național sau local, Guvernul va reglementa prețurile/tarifele la serviciile de diagnostic de laborator al infecției cu SARS-CoV-2 și la serviciile de imunizare (vaccinare). Potrivit autorilor inițiativei, în prezent, accesul la diagnosticul de laborator pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 este limitat de mai mulți factori obiectivi, printre care costul suportat de cetățeni pentru efectuarea testului. „În condițiile actuale de supraîncărcare a sistemului public de sănătate, alternativa oferită de sectorul privat urmează să fie una reglementată și accesibilă pacienților”, se arată în nota informativă la proiectul de lege, fiind menționat faptul că prețul unei testări constituie 800 de lei. Autorii propun ca statul să reglementeze și formarea prețurilor la serviciile de vaccinare, care pot fi accesate de către cetățeni în afara programului național de imunizare.

50 de paturi pentru bolnavii COVID-19 vor fi activate în cadrul Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile

  • „Alte 50 de paturi vor fi activate în cadrul Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile și precăutăm soluții pentru a activa paturi și în alte instituții. Instituțiile municipale și republicane sunt mai aglomerate, față de cele raionale, însă la necesitate pacienții sunt redirecționați către instituțiile medicale unde sunt paturi libere”, a anunțat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu.  La fel, am procurat și distribuit, în această săptămână, 6 unități de radiologie mobilă instituțiilor municipale, extrem de necesare în cazul pacienților în stare gravă.  „Lucrătorii medicali sunt epuizați și au nevoie mai mult ca niciodată de implicarea tuturor. Vă îndemn să fiți vigilenți și să aveți grijă de sănătatea Dvs. și a celor din jur”, a mai spus ministra.

Armata Națională donează voluntar sânge și plasmă pentru tratamentul anti-Covid

  • Peste 500 de militari  în termen și pe contract, angajați civili ai Armatei Naționale, precum și studenți ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun” (AMFA), au donat astăzi sânge şi plasmă în garnizoanele Chișinău, Bălţi și Cahul. Potrivit șefului Inspectoratului Militar, colonel Victor Pîrțînă, pentru desfășurarea acțiunii respective au fost create patru echipe mobile speciale în Brigăzile de infanterie motorizată „Moldova”, „Ștefan cel Mare” și „Dacia” și la sediul AMFA. Totodată, militarii din Regimentul de Stat Major “General de brigadă Nicolae Petrică” au mers la  Centrul Național de Transfuzie din Chișinău pentru a dona sânge și plasmă. Sursa a adăugat că în cadrul evenimentului au fost donate peste 60 de doze de plasmă pentru tratamentul anti-Covid.

Moldova Cyber Week: Tentativele de atacuri cibernetice au crescut în contextul COVID-19

  • În contextul pandemiei de COVID-19, ritmul rapid al transformării digitale, infrastructura de acces la distanță și trecerea la tehnologia cloud au devenit mediul favorabil pentru noile amenințări persistente avansate. Astfel, în 2020, a fost înregistrată o creștere accelerată a numărului și diversității tentativelor de atacuri cibernetice la nivel global. Doar în prima jumătate a anului, peste 46% din companii la nivel glob au fost supuse cel puțin la o amenințare cibernetică (sursa: techrepublic.com). Acestea au vizat toate tipurile de afaceri, însă companiile, guvernele și instituțiile medicale au fost țintele principale. Pentru a consolida capacitatea de răspuns la noile amenințări cibernetice, peste 40 de experți în domeniu s-au întrunit online la cel mai important eveniment regional – a VIII-a ediție a „Moldova Cyber Week 2020”, cu genericul „Dezvoltarea unei infrastructuri puternice de securitate cibernetică în noile condiții de normalitate”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.