11:20:54 28.03.2024
Stiri

RĂZBOIUL monumentelor la Fălești: Socialiștii se OPUN construirii unui monument dedicat eroilor români decedați în cel de-al Doilea Război Mondial. Osemintele au fost găsite în timp ce era construită școala rusă din oraș

Actualitate 25.11.2020 12:28 Vizualizări2229 Autor: Ziarul National
RĂZBOIUL monumentelor la Fălești: Socialiștii se OPUN construirii unui monument dedicat eroilor români decedați în cel de-al Doilea Război Mondial. Osemintele au fost găsite în timp ce era construită școala rusă din oraș


Un monument ridicat în orașul Fălești pe locul unde, în anul 1943, au fost înhumați 220 de eroi români-basarabeni căzuți în lupta pentru eliberarea Basarabiei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a pus pe jar conducerea socialistă a raionului, dar și pe unii deputați ai Partidului Socialiștilor.

Potrivit Asociației „Monumentum”, cimitirul respectiv a fost distrus în 1954, pe locul acestuia a fost ridicat sediul actual al Liceului „Alexandr Pușkin” din Fălești.

Deputatul socialist Oleg Savva l-a luat pe președintele raionului Fălești, Serghei Fântână, colegul său de partid, și a mers la fața locului, acuzând că cimitirul „fascist” ar fi construit „ilegal”.

„Monumentul eroilor căzuți în al Doilea Război Mondial de la Fălești nu este închinat naziștilor, ci victimelor de război - ruți, români, evrei, care au căzut pe teritoriul plasei Fălești împotriva bolșevicilor. Acest monument este ridicat de o asociație obștească din R. Moldova, în baza deciziei Consiliului raional Fălești, cu respectarea legilor în vigoare. De asemenea, monumentul și școala din preajmă (Liceul „Alexandr Pușkin”) sunt amplasate pe un vechi cimitir militar, inaugurat la 30 mai 1943, și care avea în componența sa 220 de morminte de militari. De asemenea, amintesc că cimitirul militar din 1943 a fost demolat ilegal în perioada sovietică, și anume în 1954, când a fost dispusă edificarea clădirii care astăzi găzduiește Liceul cu predare în limba rusă din localitate”, precizează Asociația „Monumentum”, anunțând că îl va ataca pe deputatul socialist în judecată.

Menționăm că monumentul eroilor de la Fălești aeste edificat de Asociația „Monumentum” în baza Deciziei Consiliului raional Fălești din 20 august 2020.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md