20:26:43 19.04.2024
Stiri

Potențiale atacuri teroriste ale Statului Islamic, dejucate de Rusia. Regiunea Moscovei, printre țintele principale ale atentatorilor

Actualitate 25.11.2020 18:30 Vizualizări1165 Autor: Ziarul National
Potențiale atacuri teroriste ale Statului Islamic, dejucate de Rusia. Regiunea Moscovei, printre țintele principale ale atentatorilor


Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Federaţiei Ruse a anunţat că autorităţile au dejucat mai multe potențiale atacuri pe care organizaţia teroristă Stat Islamic (SI) le plănuia. Regiunea Moscovei ar fi fost printre țintele principale ale atentatorilor, informează rferl.org.

Concret, autorităţile au descoperit celule ale SI ce operau în regiunea Vladimir din centrul Rusiei, care se învecinează cu zona Moscovei.

În timpul percheziţiilor desfăşurate la locaţii unde se aflau suspecţii, a fost descoperită „o bombă artizanală umplută cu proiectile", adaugă comunicatul FSB.

De asemenea, un suspect a fost arestat, iar cercetările continuă.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a propus liderilor musulmani acceptarea unei „carte a valorilor republicane”, în încercarea de a limita islamismul radical, potrivit BBC.

După trei atacuri islamiste în mai puțin de o lună, Macron a dat un ultimatum de 15 zile Consiliului francez al credinței musulmane (CFCM) pentru a accepta carta ce va preciza că Islamul este o religie și nu o mișcare politică, interzicând „amestecul străin” în grupurile musulmane.

CFCM a fost de acord să creeze un Consiliu Național al Imamilor, care ar urma să dea imamilor o acreditare oficială.

mintim, la începutul lunii noiembrie, gruparea jihadistă Al-Qaida din Magrebul Islamic (AQMI) și-a îndemnat simpatizanții să ucidă toate persoanele care-l insultă pe profetul Mahomed, anunțând totodată răzbunare pe preşedintele francez Emmanuel Macron, care încurajează libera exprimare a presei, sărind în apărarea publicației satirice Charlie Hebdo, relatează scmp.com.

„Uciderea celui care-l insultă pe profet este dreptul fiecărui musulman capabil să-l aplice", a scris luni AQMI într-un comunicat, reaționând la declaraţiile preşedintelui francez la omagiul naţional adus profesorului francez Samuel Paty.

Și capitala Austriei a fost cutremurată de un atac terorist pe 2 noiembrie, ce a culminat cu uciderea a cel puțin patru persoane și alți 22 de răniți, printre care și un ofițer de poliție. Atacul terorist din Viena a fost revendicat de gruparea Statul Islamic, informeaz Reuters, care citează agenția de propagandă Amaq News.

Totodată, Guvernul austriac a ordonat închiderea "moscheilor radicale", la patru zile după atacul terorist din inima Vienei, când un simpatizant al grupării islamiste Stat Islamic a ucis patru persoane în capitala austriacă.

Lider al rețelei Al-Qaida, ucis de forțele franceze

Recent, autoritățile franceze au anunțat uciderea lui Bah ag Moussa, un important lider militar al filialei nord-africane a rețelei teroriste Al-Qaida, în timpul unei operațiuni desfășurate în nord-estul statului Mali, notează Reuters.

Fostul colonel în armata maliană, cunoscut și sub numele Bamoussa Diarra, era „mâna dreaptă” a lui Iyad Ag Ghali, liderul celei mai active grupări jihadiste din Mali, Jama'at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), care a comis numeroase atacuri contra unor militari și civili în Mali și Burkina Faso.

„Figura istorică a mișcării jihadiste din Sahel, Bah ag Moussa este considerat responsabil pentru câteva atacuri împotriva forțelor maliene și internaționale. Acesta este un succes major în lupta împotriva terorismului ", a menționat ministrul francez al forțelor armate Florence Parly.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md