Durerea de spate

Durerea de spate este ceva ce majoritatea dintre noi, cca 90 % din populație, va experimenta la un moment dat în timpul vieții noastre și este cel mai frecvent motiv pentru zilele absentate de la locul de muncă.

Durerea de spate se rezolvă de la sine în 4 până la 8 săptămâni la mai mult de 50% dintre pacienți, totuși rata de recurență este mare, aproximativ 85%.

Astfel, durerea de spate reprezintă un simptom, cauza căreia este complexă, implicând afectarea musculară, articulară, vertebrală şi/sau a structurilor spinale şi nervilor periferici. Una din cele mai frecvente cauze ale durerii de spate este hernia discală, afectând 1/3 din populaţia mai mare de 20 ani. Potrivit Asociației Americane de Neurochirurgie, 75 până la 85 la sută dintre americani prezintă dureri de spate pe parcursul vieții. Dintre acestea, 50 la sută vor avea mai mult de un episod într-un an.

Ce poate cauza durerea de spate?

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate sunt legate de coloană și problemele mecanice ale spatelui. Aceste leziuni pot duce la lezarea discurilor intervertebrale, compresia rădăcinilor nervoase și mișcari defectuoase in articulațiile spinale.

Mușchii încordați sau entorsele cauzează adesea dureri de spate. Încordarea se poate întâmpla brusc sau se poate dezvolta lent în timp, prin mișcări repetitive. Cauzele comune de obicei sunt:

• Ridicarea unui obiect greu sau răsucirea coloanei vertebrale în timpul ridicării

• Mișcări bruște care pun prea mult stres pe partea inferioară a spatelui, cum ar fi o cădere

• Postură slabă în timp

• Leziuni sportive, în special în sporturile care implică răsucire sau forțe mari de impact

Foto: Dexalgin®

Problemele structurale. Vertebrele sunt oasele ce alcatuiesc coloana vertebrală și discurile, care amortizează spațiul dintre fiecare vertebră. Leziunile de pe disc sunt o cauză destul de frecventă a durerilor de spate. Uneori, aceste discuri pot fi bombate, herniate sau se pot rupe și pot comprima nervii. Herniile discale pot fi foarte dureroase, acestea pot comprima nervul și irita nervul sciatic. Sciatica se poate manifesta la nivelul piciorului prin durere, furnicături, amorteală. Durerea este considerată cronică odată ce durează mai mult de trei luni și depășește procesul natural de vindecare al organismului. Durerea cronică la nivelul spatelui implică adesea o problemă de disc, o problemă articulară și / sau o rădăcină nervoasă iritată. Cauzele comune includ: herniile discale, disfunctiile articulatiilor intervertebrale sau sacroiliace, spondilolisteza, traumatisme, fracturi compresive.

O altă cauză potențială pentru dureri de spate este osteoartrita spinală. Aceasta este cauzată de degradarea și deteriorarea cartilajului articulațiilor din partea inferioară a spatelui. În timp, această afecțiune poate duce la îngustarea coloanei vertebrale sau la stenoza coloanei vertebrale. Pierderea densității osoase și subțierea osului, numită osteoporoză, pot duce la mici fracturi ale vertebrelor. Aceste fracturi pot provoca dureri grave și sunt denumite fracturi de compresie. Există multe alte cauze potențiale ale durerilor de spate, dar cele mai multe dintre acestea sunt rare. Asigurați-vă prin consultarea medicului dumneavoastră în caz că aveți dureri de spate care nu dispar.

Simptomele durerii de spate

Când începeți să dezvoltați dureri de spate posturale, ele se manifestă ca o durere de grad scăzut, în mod normal, combinată cu rigiditatea din partea inferioară a spatelui. Simptomele tind să fie ameliorate cu exerciții fizice ușoare sau prin evitarea unor perioade lungi de ședere, de exemplu la sfârșit de săptămână. Dar dacă simptomele sunt ignorate, durerea va deveni constantă, cu grad diferit de intensitate. Nivelul de rigiditate poate crește și el.

Durerea de spate / Sursa:Dexalgin®

Ocazional, simptomele pot fi legate de alte condiții decât cele de o postură defectuoasă, de exemplu, discul prolapsat, fractura, afectarea articulației fațetelor sau compresia rădăcinii nervoase. Pot fi prezente oricare dintre următoarele simptome: înțepături sau amorțeală în fese, membre inferioare sau picioare; durere care coboară de la nivelul spatelui sau în picior, dureri de spate mai severe, mai ales atunci când vă aplecați înainte și rigiditate excesivă în partea inferioară a spatelui. Aceste simptome trebuie evaluate corect de către un medic cu experiență. Acesta va stabili un diagnostic, cauza durerilor de spate și va recomanda un tratament, management și sfaturi adecvate.

Aproximativ 90% din toate durerile de spate ușoare se vor rezolva în decurs de 6 săptămâni, peste 80% din cazuri se rezolvă în 2 săptămâni. Durerea de spate este de obicei clasificată în funcție de durata simptomelor, locația anatomică, cauza potențială și prezența sau absența simptomelor radiculare.

Cum tratăm durerea de spate?

Majoritatea persoanelor nu vor avea nevoie de tratament complex pentru durerile de spate. Medicamentele fără prescripție medicală sunt adesea suficiente. În cazuri mai severe, pot fi necesare tratamente mai serioase, dar acestea trebuie recomandate sub supravegherea atentă a medicul dumneavoastră.

Pentru tratamentul durerilor acute și subacute la nivelul spatelui sunt disponibile atât terapiile nonfarmacologice cât și cele farmacologice.

Metodele nonfarmacologice specifice care s-au dovedit a fi eficiente în tratarea durerilor de spate acute și/sau subacute includ utilizarea de căldură superficială, masaj, acupunctura și manipulații la nivelul coloanei vertebrale. Dacă metodele nonfarmacologice nu ameliorează durerea sau dacă un pacient dorește tratament cu agenți farmacologici, există câteva categorii de medicamente care au dovedit eficacitatea în scăderea durerii și îmbunătățirea capacității funcționale.

Pentru tratamentul pacienților cu dureri acute de spate, ghidurile recomandă reasigurarea unui prognostic favorabil și sfaturi privind revenirea la activități normale, evitarea repausului la pat, utilizarea medicamentelor anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS) și opioide slabe pentru perioade scurte. Pentru tratamentul pacienților cu dureri cronice de spate, ghidurile recomandă utilizarea AINS și antidepresive, terapie prin exerciții și intervenții psihosociale. În plus, se recomanda adresarea la un specialist în caz de suspiciune de patologii specifice sau radiculopatie sau dacă nu există ameliorare după 4 săptămâni.

De ce este importantă ameliorarea durerii ? Ameliorarea adecvată a durerii este importantă în cazul durerii acute, insuportabile pentru a preveni dezvoltarea durerii cronice.

Actionează - nu astepta ca durerea să dispară! Daca durerea nu trece și dureaza mai mult de câteva zile, nu trebuie să mai astepți, ar trebui să mergi la medic. Nu e nicio indoială că, cu cat incepi mai devreme tratamentul, cu atât te vei simți mai bine.

Ce reprezintă Dexalgin® ?

Dexalgin® reprezintă un analgezic rapid şi eficient cu efect antiinflamator, utilizat pentru tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate uşoară până la moderată, cum sunt durerile musculoscheletice.

Dexalgin® este disponibil în farmacii sub formă de comprimate filmate şi sachet cu granule (pulbere ce se dizolvă rapid în apă). Ambele forme ale acestui medicament se eliberează fără prescripție medicală.

Pentru mai multe informații accesati www.dexalgin.md

Acesta este un medicament. Medicamentul se eliberează fără prescripție medicală. Citiți cu atenție prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Certificat de înregistrare Dexalgin ® 25 mg comprimate filmate Nr. 23455 din 13.04.2017. Certificat de înregistrare Dexalgin ® 25 mg sachet cu granule pentru soluţie orală Nr. 24019 din 16.11.2017. Codul materialului: MD_DEX_25_2020_v01_web article din 30.07.2020

Berlin-Chemie AG Berlin Sucursala Chisinau Republica Moldova, Chișinău, MD-2012, str. Alexandru cel Bun 85, Tel.: (+373 22) 21 25 58; (+373 22) 24 33 95; Fax: (+373 22) 24 42 84; www.berlin-chemie.md

Logo / Sursa:Logo


// console.log('no ads situation')