Ion Chicu: Sensul vieții unora e să dea Guvernul jos sau să ajungă la putere, numai ca să fie în luminile proiectoarelor

„Sensul vieții unora e să dea Guvernul jos sau să ajungă la putere, sau ceva să facă, numai ca să fie în luminile proiectoarelor”, susține premierul Ion Chicu, referindu-se la riscul care planează asupra actualului Cabinet de miniștri, de a fi demis, mai ales în condițiile actuale, când nu mai este susținut de majoritatea parlamentară. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Foto: UNIMEDIA

„Este firesc pentru orice Guvern să planeze pericolul acesta sau riscul că va fi demis, mai ales în condițiile noastre, cânt toți, cum au ieșit un pic din alte activități, când nu mai pot face altceva, dintr-odată se duc în politică. Iată, aceștia toți deodată vor să demită Guvernul. Dacă ne-am gândi la faptul că mâine te demite sau că nu mai ai dispoziție, sau nu mai știu ce acolo, demult ne duceam. Guvernul, ca și în toată această perioadă, este concentrat exclusiv pe agenda sa. Agenda pentru următoarele câteva săptămâni este marcată de câteva activități, cele mai importante din punct de vedere financiar al țării. Este vorba despre aprobarea în Guvern a proiectului politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 și proiectele bugetelor anuale”, a declarat Ion Chicu.

„Ne-am planificat pentru luni, 30 noiembrie, să avem ședință de guvern specială ca să aprobăm aceste proiecte. Astăzi am mai avut o discuție cu colegii de la Ministerul Finanțelor, de la Ministerul Sănătății, ne-am mai uitat încă o dată peste toți parametrii, peste toate cifrele, chiar și am publicat deja proiectul politicii bugetar-fiscale, propriu-zis proiectul de modificare, pentru că propunerile pentru aceasta au fost înaintate spre consultare cred că cu două luni în urmă. Societatea și experții au avut posibilitatea să se uite și dintr-o parte, și din alta și să vină cu propuneri. De aceea, noi i-am consultat și, cel târziu pe 1 decembrie, dar sper că vom reuși luni să aprobăm aceste proiecte, marți să le remitem în Parlament, astfel încât deputații să aibă timp să le examineze, să le voteze în prima lectură, dacă vor binevoi și dacă va fi susținere, iar apoi, între prima și a doua lectură, tot vor avea cred că în jur de două săptămâni, astfel încât să fie timp pentru amendamente, pentru descusut, pentru decizii dacă mai țin Guvernul sau nu etc.”, a precizat șeful Guvernului.

Ion Chicu a explicat de ce pune la îndoială faptul că deputații vor susține proiectele propuse de Guvern.„Orice proiect care merge în Parlament poate fi respins din varii motive și de cele mai multe ori se întâmplă în practica democratică, cele mai mari ciocniri și dezbateri sunt anume la buget și politica bugetar-fiscală. De aceea, eu privesc lucrul acesta ca pe ceva firesc, să fie diferite opinii, mai ales în atmosfera noastră electrizată, când sensul vieții unora e să dea Guvernul jos sau să ajungă la putere, sau ceva să facă, numai ca să fie în luminile proiectoarelor.”

„Nu există majoritate parlamentară, am revenit la acel statu-quo care a fost la 14 noiembrie 2019, cu guvern minoritar, susținut oficial și declarat de Partidul Socialiștilor, mai departe se votează conform deciziilor deputaților, dacă ei consideră că este util sau nu. De aceea, riscul că aceste proiecte nu vor fi votate este mare, exact așa cum a fost riscul că nu vor fi votate legile de rectificare a bugetului 2020, când era această majoritate foarte șubredă, ba 50, ba 51, ba mai mulți, ba mai puțini. De aceea, acest risc există, cu atât mai mult că acest risc este cumva sporit, influențat și de faptul că mai mulți deputați sunt infectați cu Covid. Eu nu știu câți au să fie, de exemplu, săptămâna viitoare apți de muncă. Acestea sunt riscuri care persistă, totuși, noi considerăm că aceste proiecte, pe care le-am pregătit în Guvern, le-am consultat cu societatea, reflectă obiectivele și doleanțele societății reieșind din realități, bineînțeles. Ne-am străduit să venim cu o politică bugetar-fiscală atractivă, stimulatoare pentru economie”, a mai adăugat premierul.


Pub