Linkuri accesibilitate

Bulgaria se pregătește de carantină


Bulgaria se pregătește de carantină
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00
Link direct

Ministrul Sănătății din Bulgaria, profesorul Kostadin Anghelov, a propus guvernului de la Sofia aplicarea, începând de vineri, 27 noiembrie, a următoarelor măsuri antiepidemice:

  • Prelungirea cu 4 luni a situației de urgență epidemică;
  • Trecerea universităților și școlilor la regim de la distanță;
  • Închiderea creșelor și gradinițelor;
  • Renunțarea la competițiile sportive și la alte acțiuni de masă precum conferințe, congrese etc.
  • Prelungirea interdicției asupră activității localurilor de noapte;
  • Închiderea restaurantelor, cofetariilor și barurilor de zi care însă vor putea executa comenzi;
  • Închiderea magazinelor nealimentare și a centrelor comerciale;
  • Oprirea excursiilor interne și internaționale.

Restricțiile vor fi aplicate cel mai probabil până la Crăciun...

Propunerea adresată primului ministru Boiko Borisov este sprijinită de Statul major antiepidemic. Ea este bazată pe deteriorarea fără precedent a situației. Au eșuat practic eforturile serviciilor sanitare de a controla respectarea carantinei. Conform statisticii oficiale într-un mod paradoxal cazurile active Covid-19 sunt cu 10% mai multe de persoanele carantinate. Bulgaria a ajuns pe primul loc în UE după numărul de decese la 1 milion de locuitori. Drept urmare au crescut presiunile în societate pentru măsuri mai radicale. Până acum țara a urmat tăcit modelul suedez.

Un sondaj arată că sprijinul pentru activitatea antiepidemică a guvernului a scăzut de la 84% în aprilie la 32% - în noiembrie.

Borisov a răspuns criticilor declarând că nu se va exagera cu nici-o măsură. „Avem nevoie de o economie funcțională pentru a putea majora salariile și pensiile, a îmbunătăți sistemul medical și a cumpăra vaccinuri”, a avertizat el.

Valeri Simeonov
Valeri Simeonov

Vicepreședintele Parlamentului și lider al FSN Valeri Simeonov a cerut concomitent cu lockdown-ul anunțat o carantină națională de cel puțin trei săptămâni. El a calificat drept o crimă decizia primariei Capitalei să fie deschise piețele tradiționale de Crăciun și Revelion. Simeonov a cerut trecerea parlamentului în regim de la distanță.

Uniunea medicilor de familie a criticat revenirea în școală, începând de luni, a elevilor din clasele 6-12. Medicii au cerut legalizarea testelor rapide antigen, care să fie folosite concomitent cu cele PCR.

Alți medici printre care profesorul epidemiolog, Andrei Ciorbanov și șeful clinicii de boli infecțioase din Spialul universitar Sofia doc. Mangărov au avertizat că un lockdown va reduce cu 15-20% presiunea asupră sistemului medical dar nu va rezolva problemele.

Opoziția de stângă constată că guvernanții au intrat în panică și aceasta este adevăratul motiv pentru intenția acestora de a închide țara până la alegerile parlamentare din luna martie 2021.

XS
SM
MD
LG