(foto) Capra, Țurca sau Căiuții. Cum o tânără povestește prin ilustrații despre folclorul și tradițiile moldovenești

folclor

Olga Chilat este o tânără stabilită în Belgia, care, deși este economistă la Comisia Europeană și lucrează la departamentul Reforme economice și fiscale, are o pasiune pentru desen, ce o urmărește din copilărie. Această pasiune a făcut-o să lanseze un proiect prin care povestește cu ajutorul ilustrațiilor digitale despre folclorul moldovenesc, în special despre tradițiile de Crăciun din diferite colțuri ale țării noastre.

Olga ne-a povestit că, atunci când era mică, jucăriile și divertismentul erau deficitare, noroc de bunicii săi care erau foști învățători și aveau acasă tot felul de rechizite școlare pe care le putea folosi la desen, ocupația ei preferată pe atunci.

Cu timpul, atât ea, cât și oamenii din jur au observat talentul ei pentru pictură, astfel mama o duse la un cerc de desen, unde a avut o profesoară care o îndruma și o încuraja în orice început creativ.

Prin clasa a cincea însă, Olga s-a lăsat de desen, până când deja se făcuse mare și era studentă în Franța, dar chiar și atunci kitul pentru desen nu intra în prioritățile sale. Uneori însă, totuși cocheta cu stiloul pe hârtie și nici nu-și imaginase că ulterior anume asta o va duce către dragoste, pentru că la unul dintre cursurile de franceză se așeză lângă un băiat și îi desenase un „crăcăleț cu barbă”, iar asta se pare că-l cucerise. Olga se amuză și acum spunând că: „Desenul acela mi-a pus în cale iubirea”.

De câțiva ani, Olga s-a stabilit în Bruxelles, iar adevărata sa aventură cu ilustrațiile a început anul acesta.

„De ziua celor trei magi (los reyes magos), sărbătorită în Spania ca un fel de ziua lui Moș Crăciun), la începutul anului 2020, am organizat un Secret Santa (sau Secret Reyes Magos). El i-a sugerat magului meu să-mi dăruiască o tabletă pentru desen digital, pe care am văzut-o la o expoziție, gest care m-a emoționat. Acum, din multe motive nu mai suntem împreună, dar îi voi fi mereu recunoscătoare pentru că m-a pus pe calea desenului digital”, menționează cu entuziasm protagonista noastră.

Apoi, când în Belgia s-a anunțat lockdown, Olga s-a apucat serios de desenat, așa încât să nu-și piardă mințile de plictiseală și să investească emoțiile de post-breakup în ceva constructiv, iar asta i-a fost de mare ajutor, ba chiar recomandă tuturor terapia prin exprimare artistică.

Iar când în toamnă s-a declanșat al doilea lockdown, Olga era deja cumva mai pregătită emoțional și știa cert cu ce trebuie să se ocupe. Așa că s-a gândit, că tot urmează sărbătorile de Crăciun, să deseneze ceva tematic axându-se pe subiectul folclorului moldovenesc.

„A trebuit să caut câteva ore o informație completă despre Capră (jocul caprei), care ulterior a devenit una dintre primele mele ilustrații digitale. Așadar, mi-am spus că o să creez eu acel spațiu digital și anume un compendium de tradiții și folclor moldovenesc, într-o formă mai proaspătă, mai modernă, mai vizuală, care va reuni toate informațiile despre tradițiile noastre arhaice”, relatează Olga.

Cu nostalgie, protagonista noastră constată că, în prezent, practicarea acestor tradiții e din ce în ce mai rară, iar ea se bucură că poate face un aport artistic în promovarea acestora, chiar fiind la mii de kilometri distanță de casa sa.

Olga Chilat
Olga Chilat
Olga Chilat
Olga Chilat

Pentru a face cunoștință cu activitatea artistică a Olgăi, accesați-i pagina de Instagram!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente