‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrimul fermier din țară care a realizat tratamente la legume cu ajutorul dronelor

Primul fermier din țară care a realizat tratamente la legume cu ajutorul dronelor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Inspirat de experiența țărilor vecine unde tehnologiile digitale au ajuns a fi tot mai des utilizate în agricultură, fermierul, Țigulea Sergiu din Coșnița, a decis în acest an să testeze eficiența dronelor la realizarea tratamentelor la legume.

„Dronele sunt un instrument nou pentru producătorii autohtoni ce trebuie utilizat de către fermieri. Dacă e să vorbim de Ucraina, Belarus, România, dronele au devenit parte obligatorie a unor lucrări, mai puțin însă la noi. Am fost primul care a utilizat o dronă pentru realizarea lucrărilor la legume. Plantele de pepene verde erau mari deja, însă trebuia să intervin cu ceva tratamente, inclusiv administrarea microelementelor. Trecerea cu utilajele agricole ar fi produs pagube importante în cultură, de aceea am decis să caut o alternativă”, ne-a spus Sergiu Țigulea.

Microelementele au fost aplicate în perioada înfloririi și înainte de coacere.

„Datorită metodei de aplicare a acestora – volum ultraredus, rezultatul a fost foarte bun, nu au fost afectate florile sau creșterea. S-a lucrat foarte bine. Am utilizat dronele pentru 5 hectare. Pentru drone sunt utilizate produse lichide, mai concentrate, pentru că acestea au un volum de 10 litri. Cel mai mare avantaj este că nu am avut daune produse de utilaje pe câmpuri. Nu pot spune exact ce pierderi produc utilajele, dar cred că minim 3-5%, în dependență de tipul acestora”.

Fermierul susține că are mașini de pulverizat, însă dronele s-au dovedit a fi mai eficiente.

„Chiar dacă am utilaje și tractor, cheltuielile nu sunt mai mici. De aceea dronele și aici se dovedesc a fi mai avantajoase. Mai ales că am lucrat noaptea, perioada cea mai favorabilă pentru a realiza tratamentele la culturi. Cu tehnica noaptea e mai greu, fiind mai mulți factori care pot produce pierderi. La sigur și în următorul an voi utiliza tot dronele pentru realizarea tratamentelor”.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›