Cum e să fii deputat? 45 de tineri au participat la o simulare a ședinței Parlamentului

45 de tineri din întreaga țară s-au reunit weekendul precedent la Chișinău pentru un exercițiu practic de simulare a ședinței Parlamentului. Proiectul Parlamentul Tinerilor – ediția a IV-a, o simulare a procesului legislativ în Republica Moldova, desfășurat pe fracțiuni politice, comisii parlamentare, precum și în plen, a fost implementat de Asociația INVENTO, cu sprijinul financiar al Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova, oferit de către Guvernul Federal al Germaniei, în parteneriat cu Consiliile Americane, prin intermediul programului de granturi pentru absolvenții FLEX, în scopul promovării educației politice în rândul tinerilor.

Parlamentul Tinerilor la Chișinău este un proiect destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 – 28 de ani și reprezintă o simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului Republicii Moldova pe fracțiuni politice, comisii parlamentare, precum și în plen.

Obiectivul acestui proiect este să ofere tinerilor posibilitatea înțelegerii rolului Parlamentului, familiarizarea cu doctrinele partidelor politice și oferirea unei viziuni practice asupra a ceea ce reprezintă în mod real activitatea parlamentară din Republica Moldova.

Prin urmare, cea de-a IV-a ediție a proiectului, a reușit să implice tineri activi, iar agenda proiectului a întrunit cele trei componente: cea teoretică, care este formată dintr-o serie de instruiri, atelierul de instruire practică, menite să-i inițieze în activitatea legislativului și exercițiul practic de simulare a ședinței Parlamentului. Astfel, în primul weekend (17 – 18 octombrie), tinerii au beneficiat de un set de instruiri, după cum urmează:

  • Procesul legislativ. Parlamentul și funcțiile acestuia – Victor Pruteanu, expert și Consultat Superior la Parlamentul Republicii Moldova
  • Tehnica legislativă – Ion Dron, jurist și expert
  • Doctrine și curente politice – Prof. Eckart D. Stratenschulte, Politolog, Prof. univ. la Universitatea Liberă din Viena
  • Leadership politic autentic – Corneliu Cirimpei, expert, National Democratic Institute (NDI)

Pregătirea nemijlocită pentru rolul de „parlamentar”, s-a efectuat în cadrul atelierului de instruire practică, care s-a desfășurat la data de 24 și 25 octombrie, având drept scop familiarizarea participanților cu aspectele practice ale procesului și tehnicii legislative. În cadrul atelierului, tinerii au prezentat notele conceptuale elaborate în procesul de aplicare la Parlamentul Tinerilor, ediția a IV-a, și alături de Liliana Palihovici, expertă, președinta asociației Institutum Virtutes Civilis, cât și Ion Dron, expert, avocat, au avut câteva sesiuni tematice: Incursiune în structura unui proiect de lege; Aspecte de doctrină politică în elaborarea unui proiect de lege; Prioritizarea domeniului de intervenție și a inițiativelor legislative. Finalitatea atelierului s-a remarcat prin elaborarea proiectelor de lege de către participanți.

Ca urmare a atelierului de instruire practică, cele trei fracțiuni (Social-Democrată, Liberală, Creștin-Democrată) în cadrul exercițiului practic (7-8 noiembrie) de simulare a ședinței Parlamentului, au promovat câte două proiecte de legi:

  • Modificarea Art.15, Titlul II din Codul Fiscal. Inițiator: Fracțiunea Liberală;
  • Modificarea Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Inițiator: Fracțiunea Liberală;
  • Proiect de lege – amendament cu privire la scutirea facilităților cultelor religioase. Inițiator: Fracțiunea Creștin-Democrată;
  • Proiect de lege pentru modificarea Codului educației 152/2014. Inițiator: Fracțiunea Social – Democrată;
  • Proiect de lege cu privire la dezvoltarea industriei pe teritoriul Republicii Moldova – Inițiator: Fracțiunea Creștin-Democrată;
  • Proiect de lege – cu privire la adaptarea sistemului educațional superior și profesional la necesitățile și schimbările survenite pe piața muncii. Inițiator: Fracțiunea Creștin-Democrată;
  • Proiectul pentru completarea Legii 436 din 28.12.2006 cu privire la administrația publică locală. Inițiator: Gotornicean Maxim.

Președinta INVENTO, Ana Indoitu,  a menționat „Aplicația VoteMeApp a contribuit în primul rând, la realizarea procesului de vot electronic – un format impus de condițiile timpului, dar și de preferințele tinerilor, în general, aceștia fiind și grupul țintă cu care am lucrat la Parlamentul Tinerilor. Mai mult decât atât, aplicația a provocat sistemul curent de organizare a democrației – concept analizat și supus dubiului de către tinerii de la Parlamentul Tinerilor. Încrederea în construcția democrației prin reprezentare nu se bucură de suportul tinerilor tocmai pentru că  guvernarea este departe de necesitățile acestora. În contrast, chiar dacă la o primă cunoaștere, mecanismul propus de aplicație este futuristic, de fapt – acesta introduce un algoritm bazat pe date, care codifică emoția cu care delegăm votul – încrederea. Tinerii deputați au testat acest algoritm și au dezvoltat propriile lor campanii electorale – pentru a aplica democrația altfel”.

A.O. INVENTO își păstrează ambiția de a crea o comunitate puternică de tineri activi, susținuți prin educație nonformală în vederea consolidării și promovării democrației, educației politice și participării civice.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.