23 noiembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 477 cazuri noi de infectare. Săptămâna trecută media zilnică a fost de 1237 cazuri noi

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

1425 teste procesate, 477 cazuri confirmate

  • Ministerul Sănătății, Muncii și protecției Sociale a anunțat că cele 477 cazuri de infectare au fost confirmate în urma procesării a 1425 de teste, dintre care primar – 1199 şi repetat – 226. Din numărul total de cazuri noi, 18 sunt lucrători medicali: medici- 4, asistenți medicali-12, personal auxiliar-2. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 3526 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 273 în stare extrem de gravă – 41 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată. În tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19 se află 4757 persoane, iar 27168  sunt sub supraveghere la domiciliu.

Prima săptămână cu peste o mie de cazuri zilnice înregistrate de COVID-19

  • Săptămâna trecută am înregistrat în mediu 1.237 cazuri noi pe zi de COVID-19, ceea ce înseamnă o creștere cu 25% față de săptămâna precedentă, constată expertul economic Veaceslav Ioniță. „Dacă ne uităm atent la linia de tendință observăm o accelerare a numărului de cazuri noi de COVID-19 începând cu primele zile din luna noiembrie. Dacă situația nu se va schimba, atunci riscăm în această lună să avem cu 35-40% mai multe cazuri noi înregistrate.”, menționează expertul.  Totodată, potrivit lui, a fost înregistrată și creșterea numărului de cazuri de deces, care săptămâna trecută a ajuns de la la 130 de cazuri. Media zilnică a cazurilor de deces în luna noiembrie deja s-a ridicat la 16,5 cazuri, cea ce este cu 60% mai mult decât acum două luni în urmă.

401 elevi și 426 de profesori, testați pozitiv cu COVID-19. Opt instituții de învățământ activează la distanță din cauza carantinei 

  • Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a anunțat că,  la data de 20 noiembrie, 401 de elevi sunt testați pozitiv cu COVID-19, iar 8522 de elevi au fost plasați în regim de autoizolare. Totodată, 426 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus și 322 se află în izolare. 8 instituții de învățământ general din țară activează la distanță din cauza carantinei ca și în cazul a 262 de clase. În învățământul profesional tehnic, în perioada 16-20 noiembrie, au fost înregistrați 37 de elevi testați pozitiv cu virusul Sars-Cov-2, 16 – cadre didactice și 10 din personalul nedidactic și auxiliar. De asemenea, 17 grupe de elevi sunt plasate în autoizolare. În învățământul superior, în perioada 16-20 noiembrie, avem 32 studenți testați pozitiv cu Covid-19, iar 161 de studenți se află în autoizolare. 21 cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus, în autoizolare se află 5. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate 9 persoane, iar 5 se află în autoizolare.

Chișinău: „Uneori devine o misiune grea ca să găsim un loc liber la terapia intensivă”

  • În spitalele din Chișinău nu mai sunt locuri libere pentru internarea pacienților cu COVID-19. „În spitalele municipale, regret să anunț, am ajuns la capacitatea maximă de spitalizare. Toate cele 1042 de paturi sunt ocupate. Zilnic mai putem identifica de la cinci la zece paturi, doar din contul acelor pacienți care se externează. În continuare toate paturile de terapie intensivă sunt ocupate și uneori devine o misiune grea să găsim un loc liber în terapie intensivă. Colaborăm cu Ministerul Sănătății , cu colegii din spitalele republicane pentru a face față acestei presiuni.”, a anunțat șeful adjunct al Direcției municipale Protecție Socială și Sănătate, Boris Gâlcă, în cadrul ședinței online a serviciilor Primăriei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.