19:44:20 19.04.2024
Stiri

FOTO // Un deputat de la București împarte carte românească școlilor din R. Moldova

Actualitate 23.11.2020 12:35 Vizualizări822 Autor: Ziarul National
FOTO // Un deputat de la București împarte carte românească școlilor din R. Moldova


Deputatul de la București, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a întreprins săptămâna trecută o vizită de lucru în raionul Glodeni din Republica Moldova, raion înfrățit cu județul Bistrița-Năsăud din România.

Parlamentarul Partidului Mișcarea Populară (PMP) a avut o întrevedere cu Ion Cojocari, președintele Consiliului raional Glodeni, ulterior deplasându-se în comuna Hâjdieni, unde s-a întâlnit cu Radion Palii, primarul localității, și Mariana Costraș, directoarea grădiniței „Porumbița”, una dintre instituțiile de educație timpurie din raion care a beneficiat de sprijin financiar din partea României - 680 000 de lei.

Deputatul Codreanu a transmis, cu titlu de donație, un lot de carte românească Gimnaziului Hâjdieni, unde a discutat cu Daniela Grama, directoarea unității de învățământ, Ana Stelea, directoare djunctă și consilieră locală, precum și cu Marina Zbârciog, bibliotecară și consilieră locală.

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și-a continuat vizita de lucru în satul Cobani, unde a avut o întâlnire cu Ion Pluta, primarul localității. În acest context, deputatul Codreanu a înaintat spre discuție și ideea materializării a două proiecte de o însemnătate deosebită – ridicarea unui bust al domnitorului Mihai Viteazul în fața primăriei din comuna Cobani, cu sprijinul Euroregiunii Prut-Siret-Nistru, și instalarea unei plăci comemorative dedicate Unirii Principatelor Române de la 1600.

Parlamentarul a avut, de asemenea, o întrevedere cu Lilia Stârcea, directoarea grădiniței din localitate. În cadrul dialogului a fost abordat subiectul fondurilor alocate de către România respectivei instituții de învățământ preșcolar – 1 200 000 de lei investiți în renovarea blocului sanitar, schimbarea ferestrelor clădirii și înlocuirea acoperișului.

Cu acest prilej, Constantin Codreanu a vizitat și Biblioteca Publică din Cobani, transmițând, prin intermediul Vioricăi Toacă, bibliotecară, o donație de carte românească.

Ulterior, deputatul PMP s-a deplasat în comuna Viișoara din raionul Glodeni, unde s-a întâlnit cu Bogdan Cătălin, primar al localității. Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a transmis, cu titlu de donație, un lot de carte românească și Bibliotecii Publice Viișoara, donație primită de către bibliotecara Angela Gorodenco.

Parlamentarul și-a încheiat vizita de lucru în teritoriu la grădinița „Andrieș” din localitate, în compania Tatianei Gorodenco, directoare a unității de învățământ. Grădinița face parte, de asemenea, din instituțiile raionului ce s-au bucurat de susținerea financiară a României - 400 000 de lei.

Donaţiile de carte românească din campania „100.000 de cărţi pentru Basarabia” iniţiată de Constantin Codreanu, susţinută de edituri româneşti de pe ambele maluri ale Prutului, este menită să contribuie la reducerea deficitului acut de carte românească în bibliotecile săteşti din Republica Moldova.

Menționăm că deputatul Constantin Codreanu, originar din R. Moldova, candidează, la alegerile parlamentare din 6 decembrie, pentru un nu mandat în Parlamentul României. Codreanu candidează pe lista PMP, singurul partid de peste Prut care și-a stabilit drept obiectiv Unirea Republicii Moldova cu România.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md