07:55:05 20.04.2024
Stiri

Reprezentant al CALM: „România are un rol esențial în dezvoltarea comunităților locale din R. Moldova și integrarea europeană a APL-urilor noastre”

Actualitate 23.11.2020 17:29 Vizualizări1302 Autor: Ziarul National
Reprezentant al CALM: „România are un rol esențial în dezvoltarea comunităților locale din R. Moldova și integrarea europeană a APL-urilor noastre” CALM


Un rol important în ceea ce privește dezvoltarea comunităților locale din R. Moldova îi revine României, cu care avem o limbă, istorie și cultură comună, iar sutele de parteneriate între autoritățile publice locale (APL) de pe ambele maluri ale Prutului aduc beneficii directe pentru cetățeni.

„În anul 2011, a fost creat Consiliul Municipalităților din Moldova și România, care nu doar ajută APL din R. Moldova în procesul de cooperare cu municipalitățile din România, dar este și un aprig susținător al Congresului Autorităților Localew din Moldova (CALM) la nivel european și internațional”, a declarat Alexandru Osadci, coordonator de relații internaționale la CALM, în cadrul conferinței internaționale „Împreună spre Agenda 2030 – Municipalitățile în calitate de pionieri ai dezvoltării durabile globale”.

Evenimentul a fost organizat săptămâna trecută de către Ministerul Federal pentru cooperarea economică și dezvoltare din Germania și CEMR/Platforma, o asociație paneuropeană a autorităților locale.

„Potrivit mai multor estimări, între 30% și 60% dintre cetățenii Republicii Moldova sunt și cetățeni ai Uniunii Europene, deoarece dețin pașapoartele mai multor țări membre ale UE. Așadar, pentru Republica Moldova cooperarea cu UE nu reprezintă doar o chestiune de relații externe, ci și un angajament față de cetățenii săi care se simt europeni, cu posibilități de a călători, de a lucra și de a locui în Europa. Studierea practicilor europene în cadrul cooperării descentralizate ale APL din UE reprezintă cheia succesului. Totuși, nu mai puțin important este și schimbul de practici între cetățenii Republicii Moldova și țările UE”, a subliniat Alexandru Osadci.

Potrivit reprezentantului CALM, numeroase autorități din UE finanțează diverse proiecte în R. Moldova: „Constatăm că marea majoritate a municipalităților moldovenești au reușit să stabilească relații de înfrățire și parteneriat cu colegii lor din Vest și Est. Ne bucură și consolidarea relațiilor dintre diaspora moldovenească din Europa și APL din R. Moldova în vederea susținerii inițiativelor concrete din comunele și orașele noastre”.

Menționăm că, în cadrul conferinței, au fost abordate problemele și provocările cooperării descentralizate, înfrățirilor și parteneriatelor dintre APL din Uniunea Europeană și din alte țări ale lumii în contextul crizei pandemice actuale și influența profundă a acesteia asupra noilor realități social-economice la nivel global.

La eveniment au participat Norbert Barthle, secretar parlamentar de stat, ministru federal german pentru cooperare economică și dezvoltare, alți reprezentanți ai Ministerului federal german pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, reprezentantul Parlamentului European Viola von Cramon, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai instituțiilor de cercetare și organizațiilor neguvernamentale din Germania și primari din mai multe țări ale lumii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md