Linkuri accesibilitate

Moldovenii ştiu ce înseamnă „spaţiul public deschis”?


Cum numărul persoanelor infectate creşte vertiginos, avem zilnic 1400-1600 cazuri de îmbolnăviri cu Covid, era de aşteptat să mai apară o reacţie a autorităţilor. De data aceasta avem un ditamai avertisment în loc de o rugăminte.

Moldovenii ştiu ce înseamnă „spaţiul public deschis”?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00

Zice Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chişinău: „Purtarea măștilor de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice deschise, pe întreg teritoriul municipiului Chișinău, pentru toate categoriile de persoane. De asemenea, măsura de protecție prin acoperirea nasului și gurii rămâne valabilă pentru spațiile închise, inclusiv în transportul public. Masca trebuie să acopere gura și nasul. Nerespectarea măsurilor impuse de autorități constituie un pericol pentru sănătatea publică și va servi drept temei pentru tragerea la răspundere contravențională sau penală a persoanelor vinovate”.

Ce mâncare de peşte o fi acesta? Eu mă îndoiesc că lumea are o idee clară despre el...

Pare a fi un mesaj sever, dar, sincer să fiu, nu prea cred că va avea efectul scontat. Dacă moldovenii nu s-au prea obosit să poarte corect măştile în spaţiile publice închise, în magazine, birouri, bănci, oficii poştale, e de presupus că în alea deschise debandada va fi şi mai mare. De fapt, moldovenii ştiu care sunt frontierele spaţiului public deschis? Ce mâncare de peşte o fi acesta? Eu mă îndoiesc că lumea are o idee clară despre el.

Duminică am mers pe un trotuar aglomerat al bulevardului Alba Iulia. Fiecare al doilea trecător nu avea mască. Prin urmare, ce să înţeleg? Că trotuarul acela doldora de oameni nu e un spaţiu public deschis? E cineva care poate să-mi explice unde începe şi unde se termină acest spaţiu public deschis?

E limpede însă că acest avertisment, ca şi altele, va fi ignorat de mulţi moldoveni. Mare lucru nu se va schimba. Cine va dori, va umbla lejer cu masca pe-o ureche. Aşa că vine o iarnă grea, foarte grea.

XS
SM
MD
LG