Linkuri accesibilitate

Parlamentul UE îl invită pe Biden în plenară la Bruxelles


Brexitul și coordonarea la scara Uniunii a acțiunilor împotriva Covid sunt temele cu care Parlamentul European începe o săptămână de plenară foarte încărcată, în previziunea unei luni decembrie frenetice.

Parlamentul UE îl invită pe Biden în plenară la Bruxelles
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

Parlamentul plănuiește chiar o ședință suplimentară, destinată Brexitului, între Crăciun și anul Nou, în ideea că Marea Britanie și UE nu se vor înțelege în privința prelungirii perioadei de tranziție care ar trebui să se încheie luna viitoare, pe 31 decembrie.

Este limpede că, date fiind condițiile speciale impuse de pandemie, un acord final al Brexitului este exclus în următoarele săptămâni. Chiar și în cazul unui acord, membri importanți ai Parlamentului European tot ar dori să poată studia în detaliu clauzele, iar nu doar să-și pună semnătura pe un text final fără a-l fi analizat.

Toate evenimentele politice internaționale și interne vor fi discutate, inclusiv legea avortului din Polonia, miercuri. La fel, chestiunea internă a democrației în UE, precum și condiționarea fondurilor interne de respectarea democrației (în special în Polonia și Ungaria).

Parlamentul a mai decis să-l invite pe Joe Biden, de îndată ce acesta va intra în funcțiune ca președinte al SUA, în speranța reluării cât mai rapide a relațiilor transatlantice în forma în care acestea erau înainte de Donald Trump.

Principalul element nou în activitatea Parlamentului este acela că ședințele la Strasbourg au fost din nou amânate. Strasbourg este, teoretic, în tratatele UE, sediul principal al Parlamentului, care însă nu s-a mai reunit acolo din februarie. Desigur, de vină este în primul rând pandemia, dar și refuzul multor deputați europeni de a continua transhumanța lunară Bruxelles – Strasbourg, care durează de mai bine de jumătate de secol.

Transhumanța lunară Bruxelles – Strasbourg

Transhumanța lunară din Bruxelles spre celelalte sedii și înapoi costa peste UE 200 de milioane de euro pe an. Pe fondul crizei multiple actuale, Parlamentul European pare tot mai dispus să nu mai facă naveta costisitoare între cele două sedii ale sale, de la Strasbourg și Bruxelles.

Parlamentul European își are sediul oficial la Strasbourg - precum și si trei locuri de lucru: Bruxelles, Strasbourg si Luxembourg, unde se află secretariatul. Strasbourg a fost un loc important istoric de la început, pentru că e simbolul împăcării franco-germane pe care s-a construit Europa. E capitala Alsaciei, acea provincie etern disputată intre Franța si Germania.

Clădirea din Strasbourg a Parlamentului European
Clădirea din Strasbourg a Parlamentului European

Acolo, în mod oficial, e sediul Parlamentului European. Întrucât o plenară pe lună trebuie să se țină acolo, in fiecare lună are loc o transhumanță dintre Bruxelles spre Strasbourg pentru o sesiune de patru zile.

La Bruxelles, Parlamentul ar fi alături de toate celelalte instituții ale UE, in primul rând Comisia si Consiliul, dar si alte instituții internaționale, precum NATO si sediile principalelor federații sindicale internaționale. Inițiativa a fost botezată „Single Seat" (Sediul Unic).

Presa franceză, de toate tendințele, continuă însă să nu scrie niciodată „Parlamentul European", ci doar „Parlamentul de la Strasbourg", iar Franța nu vrea sa renunțe la privilegiul de a găzdui sediul principal al Parlamentului, care, pe lângă prestigiu pentru capitala Alsaciei – Strasbourg – mai are și o mare importanță economică.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG