(foto) Asociația Obștească „Centrul de Dezvoltare Durabilă a satului Rogojeni” – promotorul tradițiilor seculare în raionul Șoldănești

fotomain

Contribuie la promovarea tradițiilor populare și îmbunătățirea condițiilor de trai din localitate. Asociația Obștească „Centrul de Dezvoltare Durabilă a satului Rogojeni” este principalul partener al autorităților locale în promovarea și implementarea inițiativelor sociale. Recent, organizația neguvernamentală a inaugurat Centrul de Artizanat din Rogojeni după ce a beneficiat de un grant din partea UE și Suediei, prin intermediul Fundației Est-Europene.

În ultimii 14 ani, Asociația Obștească „Centrul de Dezvoltare Durabilă a satului Rogojeni” s-a manifestat ca un adevărat generator și susținător de proiecte sociale, menite să îmbunătățească viața oamenilor din localitate. „Organizația reprezintă o punte de legătură și cooperare între finanțatori și autoritățile publice locale. Menirea acestei Asociații Obștești este de a dezvolta satul, de a promova activismul social. Toți trebuie să înțeleagă că doar prin implicarea fiecăruia putem crea condiții mai bune de trai în localitate”, spune directoarea executivă a Asociației, Victoria Ciobanu.

Totodată, A.O. „Centrul de Dezvoltare Durabilă a satului Rogojeni” este un promotor de tradiții și valori. Asociația în parteneriat cu primăria a organizat mai multe activități culturale în sat. „Ne implicăm activ în desfășurarea competițiilor sportive și a concertelor de Hramul satului, inaugurarea Pomului de Crăciun, organizarea manifestațiilor de 8 martie, Ziua Internațională a Copiilor, Dragobete, etc. Contribuim și la desfășurarea activităților culturale din raion, precum: „Caravana colindelor”, Festivalul „Daciei”, care a ajuns la a 13–a ediție, Festivalul Raional al cântecului şi dansului folcloric „De la lume adunate”, adaugă Victoria Ciobanu.

Unul dintre principalele scopuri ale organizației este de a ajuta persoanele vârstnice și nevoiașe din localitate. „În fiecare an, datorită unui proiect pe care-l implementăm cu suportul unei fundații caritabile din Olanda, asigurăm 100 de persoane din localitate cu cărbuni și 40 de oameni cu pachete alimentare. Beneficiarii sunt persoane vârstnice, cu dizabilități, cu forme grave de cancer și alte maladii incurabile. Implementăm inițiativa deja de trei ani în parteneriat cu primăria”, precizează Victoria Ciobanu.

Recent, Asociația Obștească „Centrul de Dezvoltare Durabilă a satului Rogojeni” a inaugurat Centrul de Artizanat din Rogojeni, cu suportul unui grant de 18 950 de euro, din partea UE și Suediei, prin intermediul Fundației Est-Europene. Centrul își desfășoară activitatea în incinta școlii din sat, iar spațiul a fost pus la dispoziția Asociației gratuit de autoritățile locale.

„Centrul de Artizanat este mândria localității noastre. Beneficiarele au participat la câteva târguri ECO, la care și-au vândut și expus lucrările deosebite pe care le confecționează. Acest proiect este implementat la timp și cu un entuziasm desăvârșit. Ne propunem să dezvoltăm Centrul de Artizanat și cu ajutorul lui, să promovăm turismul, pentru că în regiunea noastră sunt foarte multe locuri deosebite, despre care trebuie să afle cât mai multă lume”, spune primarul satului Rogojeni, Alexei Burlacu.

„Acest proiect are menirea de a scoate la lumină patrimoniul existent în cadrul traseului turistic şi de a crea condiţii de conservare şi protecţie din partea localnicilor. Acest traseu va încuraja oamenii să presteze servicii turistice în zonă”, afirmă directorul executiv al Asociației, Victoria Ciobanu.

La atelierele de croitorie, croșetare, tricotare și țesut participă copiii, dar și persoanele vârstnice din localitate, pentru care Centrul de Artizanat este principala sursă de interacțiune și comunicare cu cei din jur.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente