Calculatorul care sfidează timpul. Sistemul este de 200 de ori mai rapid decât un supercomputer

Cerebras Systems și Departamentul de Energie al SUA primul sistem CS-1 care este cel mai rapid procesor construit vreodată, scrie Mediafax. Este de 10.000 de ori mai rapid decât o unitate grafică și 200 de ori mai puternic decât un supercomputer.

Foto: Profimedia Images

Dacă te întrebi unde este limita calculatoarelor, află că aceasta nu prea există. Tocmai a fost anunţat unul capabil să sfideze şi timpul.

Cel mai rapid procesor construit vreodată tocmai a fost prezentat. Se numeşte CS-1 Cerebras şi a fost contruit de compania cu acelaşi nume alături de Departamentul de Energie. Are 400 de mii de nuclee şi e mai rapid decât un supercomputer. De 200 de ori.

„Să spun simplu valoarea pe care o aducem clienţilor este că reducem tipul de antrenament de la luni la minute, de la săptămâni la secunde. Asta e crucial. Asta îţi permite ţie şi cercetătorilor să testaţi mii de ipoteze noi, idei diferite, modele şi variabile în aceeaşi perioadă de timp”, a declarat Andrew Feldman, directorul Cerebras Systems, citează Digi24.

Ce poate să facă? Să efectueze calcule mai rapid decât trece timpul. De exemplu, poate să pornească simularea reacţiei unui nucleu al unei centrale electrice şi să încheie simularea înainte să se încheie acea reacţie.

Departamentul de Energie îl va testa pentru a prezice vremea sau pentru a găsi forma optimă a unei aripi pentru o aeronavă. Limitele lui nu prea există.


Pub