Dolarul american se retrage în faţa euro şi a vaccinului împotriva Covid. Deprecierea ar putea ajunge până la 20%

Dolarul american a pierdut în faţa monedei unice europene ca monedă de plată pentru prima dată din 2013. În plus, analiştii anticipează o depreciere cu 20% a monedei americane în 2021 în cazul în care un vaccin disponibil la scară largă va duce la o redresare economică, scrie Ziarul Financiar, cu referire la Bloomberg.

Foto: UNIMEDIA

Euro a fost cea mai utilizată monedă pentru plăţi la nivel mondial luna trecută, aceasta fiind prima dată din februarie 2013 când moneda europeană devansează dolarul.

Perturbarea comerţului, recesiunea generată de pandemie şi conflictele politice au amplificat presiunile pentru diminuarea procentului de plăţi internaţionale realizate în dolari. Moneda americană s-a depreciat cu peste 11% de la vârful din martie, iar mulţi observatori se aşteaptă ca valoarea acesteia să scadă în continuare.

Analiştii de pe Wall Street se aşteaptă ca sosirea unui vaccin împo­triva coronavirusului să erodeze puternic valoarea dolarului anul viitor, în condiţiile revenirii încrederii în econo­mia mondială, notează Financial Times.

Marile bănci care au deja perspective negative privitoare la dolar pentru 2021 şi-au redus şi mai mult proiecţiile în această lună, după ce testele clinice au întărit speranţele că vaccinuri împotriva coronavirusului ar putea fi disponibile pe scară largă anul viitor, generând o revenire economică ce ar încuraja pariuri mai riscante.

Dolarul este în mod tipic căutat în vremuri grele, reflectând rolul tradiţional al acestuia drept activ de refugiu. Acum, unii observatori cred că un vaccin schimbă totul.

„Poate dolarul pierde 20% numai anul viitor? Noi credem că da“, spun analiştii Citi. Aceasta ar fi o mişcare majoră. Potrivit estimărilor analizate de Bloomberg, investitorii se aşteaptă ca indicele dolarului să coboare cu aproximativ 3% de la nivelul actual până la sfârşitul anului viitor. Euro este aşteptat să atingă 1,21 în raport cu dolarul în perioada respectivă, de la aproximativ 1,18 în acest moment. O depreciere de 20% pentru dolar ar fi cea mai dramatică de la scăderea care a început în 2001.

Achiziţiile de pe pieţele americane au fost „aproape inevitabile“ în ultimul deceniu, potrivit analiştilor Goldman Sachs, iar acest lucru a făcut dolarul o monedă scumpă, şi de aceea vor urma scăderi importante. Goldman Sachs se aşteaptă ca dolarul să scadă cu 6% în următoarele 12 luni.

Unii strategi sunt mai precauţi cu privire la evoluţia dolarului, însă analiştii Goldman Sachs arată că veştile bune privind vaccinurile reduc semnificativ apetitul investitorilor pentru siguranţă.


Pub