Alertele de călătorie pentru cetățenii moldoveni, actualizate. Vezi restricțiile impuse de fiecare stat

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează despre actualizarea alertelor de călătorie pentru cetățenii moldoveni (conform situației din data de 20 noiembrie 2020), în alte state, în special în ceea ce ține de starea de urgență, restricțiile de intrare, categoriile exceptate, prevederile privind tranzitul statelor respective, precum și măsurile impuse de autorități pe plan intern.

Foto: UNIMEDIA

Datele prezentate în tabelul de mai jos pot fi modificate, dacă autoritățile statelor străine vizate vor adopta alte decizii. Aceste informații sunt publicate în regim operativ de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova peste hotare (lista poate fi accesată pe pagina web a ministerului: bit.ly/2RejHW1 ).

Astfel, potrivit datelor actualizate de MAEIE, în România este menținută interdicția de intrare pe teritoriul țării, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu o serie de excepții. Cetățenii Republicii Moldova, ca și ai altor state, care nu se încadrează în categoriile de excepții nu au dreptul de a intra pe teritoriul României, pe durata stării de alertă.

Totodată, conform Hotărârii nr. 51 din data de 02.11.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), cetățenii Republicii Moldova, eligibili pentru intrarea în România - potrivit prevederilor HG 856 din 14.10.2020, nu vor fi plasați în izolare/carantină la intrarea în România. Această măsură este aplicabilă până la intrarea în vigoare a unei alte decizii a CNSU.

În Ucraina este instituită carantină adaptivă până la 31 decembrie 2020. Astfel, cetățenii străini pot să intre în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, cu respectarea următoarelor cerințe:

- prezentarea obligatorie la punctul de trecere a poliței de asigurare, care va servi drept garanție pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului, emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau străină, dar care are reprezentanță în Ucraina sau are un partener (companie de asigurări) în țara respectovă. Valabilitatea poliței de asigurare urmează să acopere perioada de ședere în Ucraina.

- prezentarea la punctul de trecere a rezultatului negativ al testării Covid-19 (prin metoda PCR) efectuat în laboratoarele din Republica Moldova nu mai târziu de 48 ore de la data traversării, într-o limbă de circulație internațională (preferabil în limba rusă sau engleză).

Cetățenii Republicii Moldova care nu vor prezenta la punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene rezultatul negativ al testării Covid-19 (prin metoda PCR) vor fi obligați să se izoleze la domiciliu (la rude, prieteni, spații arendate) sau să fie amplasați în carantină (spații de observație) pe o perioadă de 14 zile, cu instalarea aplicației „Acțiune acasă” în telefonul mobil personal.

În Cehia este instituită stare de urgență, începând din data de 5 octombrie 2020 până la 12 decembrie 2020). Astfel, pe teritoriul țării respective nu este permisă intrarea cetățenilor din statele non-membre UE, în scop turistic sau pentru vizite de scurtă durată (până la 90 de zile), cu excepția cazurilor în care se încadrează în excepțiile expuse de către autorități.

În Germania, deplasările cetățenilor Republicii Moldova rămân în continuare restricționate. Călătoriile sunt permise doar în baza unui motiv întemeiat. Lista acestor motive este menționată în rubrica „Categorii Exceptate”.

Totodată, prerogativa de a decide admiterea sau refuzul intrării pe teritoriul Republicii Federale Germania aparține exclusiv ofițerului de frontieră. Persoanele care sosesc din „zonele de risc” (inclusiv din Republica Moldova), după intrarea în Germania urmează să se autoizoleze pe termen de 10 zile (i.e. carantină). Verificarea acestei obligații este asigurată de către autoritățile germane competente în baza informațiilor introduse în fișa epidemiologică de către călător.

În Italia, Guvernul a prelungit starea de urgență sanitară pînă la 31 ianuarie 2021. La 03 noiembrie 2020, Consiliul de miniștri al Italiei a aprobat un nou deret-lege prin care întreg teritoriu național este împărțit în trei zone (verde, galben, roșu), în dependență de numărul de infecții înregistrate, stabilind prin urmare un regim diferențiat de restricții. Totodată, sunt prevăzute un șir de măsuri restrictive la nivel național indiferent de zona atribuită. Rămân în contiuare valabile regulile de intrare în Italia, stabilite prin decretul din 13 octombrie 2020. Rămâne interzisă intrarea în Italia a persoanelor care în ultimile 14 zile au vizitat sau tranzitat teritoriul unui șir de state, inclusiv Republica Moldova.

În Polonia, intrarea străinilor pe teritoriul țării este interzisă.Persoanele exceptate de la restricțiile de intrare sunt supuse autoizolării obligatorii (cu unele excepții). La granița cu Rusia, Ucraina și Belarus sunt deschise doarcâteva din punctele de trecere a frontierei.

În Ungaria, începând cu data de 4 noiembrie, Guvernul a declarat stare de urgență pentru întreg teritoriul țării, în scopul prevenirii consecințelor pandemiei de coronavirus și protejării sănătății și vieții cetățenilor maghiari. Astfel, se interzice intrarea cetățenilor străini pe teritoriul Ungariei. Călătoriile de afaceri sau diplomatice și convoaiele militare sunt exceptate de la reglementări. Totodată, poliția ungară poate acorda permisiune de intrare în Ungaria în anumite cazuri de excepție.

Care sunt regulile de călătorie în alte state precum și cele de tranzitare a teritoriilor țărilor respective vedeți în tabelul de mai jos.

Totodată, pentru consultații telefonice, ministerul are activat Centrul de Apel al MAEIE al RM, care poate fi contactat la numerele: 0 80 090 990 - (gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova) +373 22 788 722 - din străinătate

Operatorii au program de luni până vineri între orele 08.00 – 17.00 (ora Republicii Moldova). În afara programului cu publicul, puteţi expedia un mesaj: prin email la callcenter@mfa.gov.md sau pe pagina de Facebook a Centrului de Apel.

Suplimentar la resursele MAEIE, cetățenii Republicii Moldova care dispun de dubla cetățenie, a unui stat membru al UE, pot consulta adițional și datele operative privind menținerea/ridicarea măsurilor restrictive la următoarea adresă: Re-Open (Platformă menținută de Uniunea Europeană): bit.ly/3hlBd5f


Pub