fbpx

Țara care vrea să treacă la bani digitali chiar din 2021. Cum ar funcționa sistemul?

Japonia este țara care vrea să treacă la bani digitali chiar din 2021. Peste 30 de mari companii japoneze vor începe anul viitor experimentarea emiterii unei monede digitale comune private, cu scopul de a promova digitalizarea.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Banca Japoniei a subliniat o conștientizare din ce în ce mai mare a necesității ca țara să ajungă la curent cu progresele globale rapide în tehnologia financiară.

Ideea este simplă: o monedă digitală unică și un sistem agregat

Grupul, format din cele mai mari trei bănci japoneze, precum și brokeraje, firme de telecomunicații, utilități și comercianți cu amănuntul, va efectua experimente pentru emiterea unei monede digitale care va utiliza o platformă comună de decontare, scrie playtech.ro.

Băncile private vor fi însărcinate cu emiterea monedei digitale în cadrul experimentelor, deși nu va fi exclusă posibilitatea ca alte entități să emită un yen digital, a clarificat acesta.

Japonia este printre statele cele mai iubitoare de bani cash din lume, plățile fără numerar reprezentând doar 20% din totalul decontărilor – mult sub Statele Unite, de exemplu, care au 45% plăți fără numerar sau China cu 70%.

„Japonia are multe platforme digitale, niciuna dintre ele nu este suficient de mare pentru a depăși plățile în numerar. Nu vrem să creăm o altă platformă de tip siloz. Ceea ce vrem să facem este să creăm un cadru care să facă diferite platforme reciproc compatibile”, a declarat Hiromi Yamaoka, fost executiv al BOJ care conduce grupul, într-un briefing online.

Autoritățile au fost dornice să promoveze tranzacțiile fără numerar pentru a crește productivitatea, deși progresul a fost lent, parțial din cauza inconvenientului plății digitale neagregate.

Diferite platforme digitale din Japonia concurează și rămân incompatibile între ele, spre deosebire de China, unde doar o serie de platforme uriașe domină piața.

Cele trei mega bănci japoneze – Mitsubishi UFJ Financial Group Inc, Mizuho Financial Group Inc și Sumitomo Mitsui Financial Group Inc – și-au lansat fiecare propriile sisteme de plată digitală. Dar rămân în urmă față de eforturile firmelor de tehnologie, cum ar fi unitatea PayPay a SoftBank Group.
Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button