Guvernul Chicu va rămâne minoritar până la anticipate. Igor Dodon crede că alegerile parlamentare ar putea fi organizate la toamna viitoare

În Parlament nu există la moment niciun fel de coaliție, iar Guvernul Chicu este unul minoritar. În pofida acestui fapt, actualul Cabinet de miniștri nu va fi demis până la finele anului 2020, lucru care s-ar putea întâmpla în primăvara anului viitor, susține Igor Dodon. Acesta a reiterat și poziția PSRM cu privire la desfășurarea unor alegeri parlamentare anticipate în timpul apropiat.

„În Parlament nu există la moment niciun fel de coaliție, avem Guvern minoritar, în frunte cu premierul Ion Chicu, susținut de 37 de deputați ai PSRM și 2-3 independenți, adică are susținerea a 40 de deputați”, a menționat Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”.

Totuși, actualul Guvern nu va fi demis în acest an și nici nu va pleca în demisie. „Guvernul Chicu nu va pleca în demisie, nu examinăm varianta ca cineva sub presiune să impună acest Guvern să depună cerere de demisie din proprie inițiativă. Va fi iresponsabil față de cetățeni și țară, în condiții de iarnă și de pandemie. PSRM nu va vota demiterea Guvernului pe care noi l-am ales, iar alte partide nu vor putea găsi voturile necesare pentru demitere”, a precizat Dodon.

Acesta s-a referit și la posibiliatea desfășurării unor alegeri parlamentare anticipate: „Poziția mea, a colegilor din PSRM, pe care am anunțat-o de mai multe ori, nu s-a schimbat. Noi considerăm că acest Parlament trebuie să fie dizolvat, pledăm în continuare pentru alegeri parlamentare anticipate. Întrebarea este cum de dizolvat Parlamentul și când de organizat alegerile parlamentare anticipate. În acest Parlament avem 40 de deputați minimum, fără PSRM, care nu vor anticipate. Dacă socialiștii vor fi împotriva anticipatelor, reiese că sunt 70-80 de deputați care nu vor vrea anticipate. De aceea, formula dizolvării acestui Parlament ține de PSRM, noi vom fi cei care vom decide când și cum. Trecem iarna și în martie-aprilie, luăm decizia ce facem mai departe. Dacă găsim oportun să mergem la anticipate, atunci dizolvăm Parlamentul. Aș propune ca anticipatele să aibă loc în octombrie-noiembrie 2021”, a precizat Igor Dodon.

Amintim că Guvernul a devenit minoritar după ce pe 7 noiembrie, Partidul Democrat a anunțat că își va retrage miniștrii înaintați, după învestirea în funcție a noului șef de stat, ales în urma scrutinului prezidențial din 15 noiembrie. Totuși, peste 2 zile, pe 9 noiembrie, premierul Ion Chicu a anunțat că va propune Președintelui țării revocarea imediată a miniștrilor PD, iar în aceeași zi, noii miniștri în Guvernul Chicu au depus jurământul.


Pub