Prezentarea cărții „Purificarea națiunii. Dislocări forțate de populație și epurări etnice în România lui Ion Antonescu, 1940-1944” - autor Vladimir Solonari

Săptămâna curentă a avut loc mult așteptata prezentare a monografiei „Purificarea națiunii. Dislocări forțate de populație și epurări etnice în România lui Ion Antonescu, 1940-1944”. Acest eveniment, desfășurat online, a fost organizat în data de 18 noiembrie de Comunitatea Evreiască din Republica Moldova.

Foto: Comunitatea Evreiască

Autorul cărții, Vladimir Solonari, este originar din Republica Moldova, fost deputat al Parlamentului Republicii Moldova, ce ocupă în prezent postul de profesor la Universitatea din Florida Centrală.

Alexei Tulbure, directorul Institutului de Istorie Orală din Moldova și unul dintre partenerii acestui eveniment, a reamintit despre istoricul apariției cărții. Vladimir Solonari a finalizat activitatea asupra lucrării date în limba engleză încă anul 2008. Ulterior, această monografie a fost tradusă și publicată în România. Acum doi ani în bibliotecă. I. Manger, cu sprijinul Comunității Evreiești și a Institutului de Istorie Orală, a avut loc o întâlnire a cititorilor și jurnaliștilor cu autorul. Opera a fost prezentată în limba română, iar recent, lucrarea tradusă în limba rusă a văzut lumina tiparului grație eforturilor compatriotul nostru Serghei Erlih.

Președintele Comunității Evreiești din Republica Moldova, Alexander Bilinkis, a remarcat la deschiderea evenimentului importanța publicației, care oferă o interpretare științifică a evenimentelor tragice, ce au avut loc în regiunea noastră la începutul anilor 40 ai secolului trecut. El a atras atenția și asupra faptului că această prezentare a fost amânată de două ori tocmai din cauza politizării posibile și a încercărilor de rescriere a istoriei, care, din păcate, au loc în țara noastră.

Directorul general al Congresului Evreiesc Euro-Asiatic, Haim Ben Yaakov, a menționat că în spațiul post-sovietic tema Holocaustului în conștiința publică nu a fost suficient dezvoltată. Mai mult, în lista atrocităților fascismului esența acestui genocid este ascunsă, prin urmare un astfel de studiu este foarte relevant.

Președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalități, Ian Feldman, a subliniat că faptele unei atitudini intolerante față de minoritățile naționale, din păcate, nu au rămas în trecutul îndepărtat și provocarea este în continuare pe ordinea de zi.

Autorul cărții, Vladimir Solonari, a explicat că avansarea naționalismului radical în Europa de dinainte de război a avut un impact negativ asupra atmosferei sociale din România. Prin urmare, el susține că ideea „purificării națiunii” a apărut la București nu doar sub influența Germaniei. „Terenul propice” a existat și în România, unde la conducere (similar cu țările vecine), de exemplu, au fost discutate ideile malefice de schimb de grupuri etnice ale populației.

Directorul editurii „Нестор-История”, Serghei Erlih, a remarcat că administrația militară a României a reușit să facă față exterminării evreilor și romilor fără camere de gaz ... Analizând tendințele negative din ultimii treizeci de ani în Moldova, istoricul a ajuns la concluzia că există mai puțini evrei în țara noastră, prin urmare, atitudinea ostilă se răspândește deja mai mult asupra populației vorbitoare de limbă rusă, ceea ce nu contribuie la o coeziune socială.

Secretarul de stat al Ministerului Culturii, Educației și Cercetării din Republica Moldova, Andrei Chistol, a apreciat mult apariția unor lucrări științifice precum cartea lui V. Solonari ce va servi drept sursă de informare pentru profesorii de istorie din licee și universități. Irina Șihova, cercetătoare din cadrul Academiei de Științe, a menționat că monografia conține un material istoric vast, care permite identificarea de răspunsuri la mai multe întrebări ale tinerilor, ce sunt interesați de istoria Holocaustului din regiunea noastră.

Rabinul Comunității Evreiești Shimshon D. Isakson consideră însă că o lucrare științifică, fie și una fundamentală, care disipează miturile stabilite în mințile imature, nu este suficientă, pentru o contracarare eficientă a procesului de negare a Holocaustul.

Fosta membră a Parlamentului Republicii Moldova, Inna Șupak, a susținut nevoia ca actuala componență a Legislativului să adopte, în cele din urmă, modificările în cadrul juridic, ce ar preveni și sancționa glorificarea criminalilor naziști și negare de Holocaust.

Editorul publicației, istoricul Leonid Mosionjnic, s-a concentrat în intervenția lui asupra meritelor acestei lucrări științifice. În special, el a atras atenția asupra faptului că cartea analizează rolul diferitelor straturi sociale în ceea ce a devenit Holocaustul evreilor români - intelectualitatea, politicienii, armata, localnicii.

În concluzie, autorul a mulțumit tuturor celor care au contribuit la apariția și distribuirea cărții, în special Comunitatea Evreiască din Republica Moldova. De asemenea, el a răspuns la întrebările care au fost adresate pe Facebook în timpul transmiterii în direct a prezentării https://www.facebook.com/JCM.md/videos/2108141782649281


// console.log('no ads situation')