Față în față cu investitorii! Startup-urile din Moldova își explorează oportunitățile la Moldova Startup Week

Noi oportunități de dezvoltare a afacerilor pentru cei cu idei inovative, la Moldova Startup Week 2020. Mai mulți fondatori de startup-uri locale, care s-au înregistrat la eveniment, au avut posibilitatea să cunoască mentori, acceleratori și investitori pentru a lucra împreună cu ei la îmbunătățirea propriilor inițiative. Astfel, pe durata evenimentului, ei au putut stabili conexiuni cu alți membri ai comunității autohtone de startup-uri și cunoaște produsele altor participanți. De asemenea, ei au colectat feedback și sugestii pentru a-și îmbunătăți ideea de afacere sau startup-ul. La eveniment, fondatorii au fost conectați în mod direct cu potențialii investitori internaționali din România, Cehia, Rusia, Estonia și alte state.

Foto: Moldova Startup Week 2020

Andrew Wrobel, cofondator, Emerging Europe: „Startup-urile din ecosistemul moldovenesc trebuie să investească în vizibilitatea lor. Mă bucur să văd că sectorul IT dă roade și că antreprenorii caută modalități de a atinge piețe internaționale, de aceea le recomand să adopte viziuni globale chiar de la început, să se conecteze cu cele mai importante ecosisteme de startup-uri din Europa într-un număr cât mai mare, să-și facă auzită ideea. Nu contează localizarea geografică. Cunosc oameni de afaceri din Marea Britanie care au investit cu inima deschisă în startup-uri moldovenești. Ei sunt interesați, în principal, de planul de afaceri și de randamentul investiției. Dacă aveți o viziune internațională, doriți să vă extindeți și credeți în ideea propusă, atunci cu siguranță veți atinge culmi înalte!”

„Demo Day” – pentru prezentarea afacerilor în fața investitorilor

Mai mulți fondatori de startup-uri au fost invitați să participe la un training, unde au învățat cum să-și prezinte compania în fața investitorilor și cum să obțină finanțare pentru dezvoltarea ulterioară a afacerii. Alte câteva startup-uri au fost conectate direct la investitori în cadrul „Demo Day”. Potrivit formatului, startup-urile au avut la dispoziție 5 minute, în care au trebuit să-și „vândă” ideea. Printre investitori au fost Jakub Stracina (Enern Capital), Levan Kavtaradze (investiții în Estonia), Peter Parragh (Ungaria) și Stanislav Ivanov (Estonia).

Moldova Startup Week 2020 / Sursa:Moldova Startup Week 2020

Levan Kaftaradze, director adjunct, TMT Investments: „Urmăresc piața de startup-uri din Republica Moldova deja de 3 ani. Cred că tinerii de aici pot genera idei inovative. Mi-au plăcut conceptele prezentate de participanți, iar nivelul de pregătire poate fi observat – este la înălțime. Am identificat câteva modele de business și mi-ar plăcea să discut cu fondatorii acestor startup-uri. Trebuie să recunosc, mie îmi plac afacerile de nișă și mă orientez mai mult către astfel de idei. Sunt absolut convins că startup-urile din Moldova pot avea un viitor de succes pe piața europeană.”

Invitații zilei au desemnat Top 3 startup-uri locale, care, din punctul lor de vedere, ar putea deveni afaceri de succes – staf online, easy plan și fastboss. În fruntea clasamentului a fost plasat Staf Online, care se va bucura de:

· 30 de minute de mentorat personal de la fiecare membru al juriului,

· 3 luni de spațiu de lucru gratuit în Tekwill,

· 3 luni de urmărire personală de la startup tracker-ul internațional.

George Teaman, reprezentant „Staf Online”: „Apreciem efortul pentru dezvoltarea ecosistemului de startup-uri din Moldova. Pentru noi, Staf Online, participarea la acest eveniment a fost o premieră și nu am avut mari așteptări. A fost o primă experiență de a ne prezenta startup-ul în fața investitorilor și feedback-ul juriului este valoros pentru noi. Conștientizăm faptul că pentru un startup este foarte important networking-ul și participarea la asemenea evenimente și competiții. Mulțumim organizatorilor pentru aceste oportunități. Acest rezultat ne motivează întreaga echipă să mergem mai departe și să atingem obiectivele propuse.”

Celelalte startup-uri care nu au participat la „Demo Day” au putut explora și alte oportunități la eveniment. În cadrul „Matching Day”, ei au beneficiat de discuții profesionale cu mentori din diverse domenii precum finanțe, PR, IT, marketing și etc. La final de zi au participat la o cină privată alături de investitori.

Moldova Startup Week 2020 / Sursa:Moldova Startup Week 2020

Ana Chirița, directoarea Proiectului TEKWILL: „La Moldova Startup Week am pus în lumina reflectoarelor startup-urile din Moldova, pentru ca acestea să poată primi feedback real din partea investitorilor profesioniști. Ne dorim să oferim o experiență remarcabilă și suport tehnologic, dar și să contribuim la crearea unor conexiuni valoroase pentru antreprenorii locali. În ultimii 5 ani, Tekwill, cu ajutorul USAID și al Suediei, a susținut peste 1000 de idei și echipe, iar beneficiarii programelor noastre dedicate antreprenoriatului sunt cca 65 de mii de persoane. În acest an am lansat Programul național pentru susținerea antreprenoriatului IT din țară – Startup Moldova – inițiativă pe care o vom extinde. Astfel vom crea și mai multe oportunități pentru antreprenorii locali, precum: acces la programe educaționale, infrastructură, consultanță, mentorat, oportunități de conectare la evenimente și competiții internaționale, atragerea surselor de finanțare etc.”

Moldova Startup Week 2020 este cel mai important eveniment al anului dedicat startup-urilor locale. Inițiativa se desfășoară sub egida Techstars, evenimentul fiind organizat de Startup Moldova, cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Suediei, în cadrul Proiectului TEKWILL.


Pub