(video) Numărătoare cu scandal în Parlament: Cele 21 de voturi ale lui Popșoi, erau doar 16 la Batrîncea și 12 în realitate: „V-ați degajat și umblați brambura”

După decizia Curții Constituționale care interzice deputaților să aplice alte reguli la ședințe decât cele prevăzute în regulament, aleșii poporului întâmpină probleme, mai ales la capitolul prezență în sală în timpul procedurilor de vot. Anterior deciziei CC, parlamentarii indicau o oră a votului, la care aceștia aveau grijă să revină în sală și să voteze proiectele examinate. Acum însă inițiativele legislative sunt discutate și imediat supuse votului, ceea ce crează dificultăți în acumularea numărului necesar de mâini ridicate. Astăzi, modificarea componenței unei comisii parlamentare de anchetă a provocat un adevărat scandal în Parlament și confuzii privind rezultatul votului.

Foto: UNIMEDIA

Totul a pornit de la votarea unui amendament propus de un deputat PAS.

„Văd că deputații s-au degajat și umblă brambura! ... Chiar așa”, a spus Zinaida Greceanîi, ceea ce a nemulțumit opoziția.

„Sectorul 3 - 51 voturi... nu 14... 22...”, a anunțat rezultatului votului o deputată.

„22 cu 14 din sectorul 2 - 36 din 94 înregistrați, nu a acumulat numărul necesar de voturi”, a calculat Greceanîi.

„În sectorul 2 erau 21 de voturi”, a replicat deputatul PAS, Mihai Popșoi.

„Nu striga Mihai! Spune omenește. Acolo jumătate sunt ai noștri și nu au votat, de unde 21?”, i-a răspuns socialistul Vlad Batrîncea.

„Numără! Numără!”, continua Popșoi.

„Eu am numărat, sunt 16 cu voi doi din prezidium”, răspunde Batrîcea.

„Un amendament de nimic, da faceți atâta gălăgie. Liniște vă rog și nu mă întrerupeți”, a spus și Greceanîi.

„Nu calificați vă rog ce e de nimic și ce nu, renumărați vă rog voturile în sectorul 2”, a solicitat Popșoi.

Într-un final s-au renumărat voturile din sectorul 2 și erau doar 12 deputați pentru.

Scandalul s-a produs în timpul examinării inițiativei de creare a unei Subcomisii pentru exercitarea controlului parlamentar asupra executării hotărârilor, deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) și a hotărârilor Curții Constituționale (CC). Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, proiectul de modificare a Regulamentului Parlamentului, în lectura a doua.

Subcomisia va activa în cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități. Președinte al subcomisiei va fi ales un reprezentant al opoziției parlamentare, iar componența nominală și numerică va fi aprobată de Comisia juridică, numiri și imunități cu votul majorității membrilor săi.

Subcomisia va monitoriza permanent procesul de executare a deciziilor CtEDO și a hotărârilor Curții Constituționale, precum și va promova proiectele de acte normative necesare pentru executarea acestora. Subcomisia va audia și va solicita informații de la autoritățile responsabile de elaborarea și implementarea măsurilor de executare a deciziilor CtEDO și a hotărârilor Curții Constituționale.

„Atât numărul impunător de încălcări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului constatate de CtEDO în cauzele moldovenești, cât și natura acestor încălcări au ridicat semne de întrebare cu privire la respectarea Convenției și executarea hotărârilor CtEDO de către Republica Moldova. Parlamentul este informat anual despre neexecutarea anumitor hotărâri ale Curții prin raportul privind exercitarea jurisdicției constituționale. Iată de ce considerăm necesar instituirea unui mecanism de control asupra procesului de executare a hotărârilor Curții Constituționale”, menționează Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea în nota informativă a proiectului.

Inițiativa legislativă aparține deputaților din Comisia juridică, numiri și imunități.


Pub