Scandal la Moldasig: CNPF a chemat poliția ca să intre în companie, iar acționarii au chemat poliția ca să-i oprească

Scandal la Moldasig. Membri ai Comisiei Naționale a Pieței Financiare au venit la compania de asigurări ca să pună în aplicare decizia de a prelua administrarea acesteia. Acționarii nu le-au permis să intre, afirmând că au contestat decizia CNPF în judecată și aceasta nu poate fi aplicată până la pronunțarea pe caz a magistraților. CNPF a chemat poliția la fața locului și acționarii au chemat poliția.

Foto: Moldasig

„Poliția a fost sesizată la ora 16:50, precum că pe strada Albișoara, la o companie este conflict între mai multe persoane. La fața locului s-a deplasat grupa operativă, unde a stabilit ca între doua companii este un litigiu și persoanele discutau cu o voce mai ridicată. Altercații nu au fost, cazul este înregistrat, iar poliția urmează să stabilească toate circumstanțele”, se arată într-un comunicat al Poliției.

„Noi le-am prezentat actul de contestare în judecată a decizie CNPF. Până se va pronunța judecata, ei nu au dreptul să aplice decizia de preluare a administrării Moldasig. Au văzut actul, au plecat, totul în liniște, inclusiv oamenii legii. Ei au chemat poliția să-i ajute să intre în companie, noi am chemat poliția să nu le permită să intre. Într-un final totul s-a calmat. Agenții de pază prezenți sunt cei care de ani de zile oferă servicii din domeniu pentru companie și se află mereu aici, nimic ieșit din comun”, a declarat pentru UNIMEDIA, Veaceslav Platon, unul dintre acționarii Moldasig.

La rândul său, CNPF a anunțat că va emite un comunicat pe situația creată la Moldasig mai târziu.

Astăzi, omul de afaceri, Veaceslav Platon, a declarat pentru UNIMEDIA că decizia Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) de a prelua administrarea companiei de asigurări este ilegală și vine ca răspuns la intenția acționarilor de a recupera o datorie de 40 de milioane de lei de la Avia Invest, concesionara Aeroportului Chișinău. În spatele deciziei CNPF stă Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, declară Veaceslav Platon într-un interviu oferit pentru UNIMEDIA și anunță că actul va fi contestat în instanța de judecată. „Acționarii sunt gata să meargă până la CtEDO, iar statul va plăti bani grei pentru aceste ilegalități”, spune omul de afaceri.

Declarațiile omului de afaceri vin după ce astăzi Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a anunțat că preia administrarea „Moldasig” SA. Aceasta „s-a autosesizat de neregulile și practicile contrare cerințelor de guvernanță corporativă în cadrul companiei”.

Acționarii companiei de asigurări „Moldasig” au anunțat pe 19 noiembrie 2020 că în urma verificărilor de audit, au fost constatate sustrageri considerabile ale proprietăților Companiei în valoare de peste 248 milioane de lei. „Sub pretextul luptei pentru transparența acționarilor, cu participarea deplină a conducerii Comisiei Naționale pentru Piața Financiară, organizația lui Plahotniuc a preluat puterea în compania de asigurări și a sustras sute de milioane de lei”, se arată într-o reacție a acționarilor Moldasig.

Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a luat noi măsuri în dosarul companiei de asigurări Moldasig. Potrivit unui comunicat al CNPF, autoritatea de supraveghere nebancară s-a autosesizat și a luat notă de circumstanțele exercițiului de aplicare de către companiile Confidențial-Audit SRL și Altimeea SRL a administrării provizorii a Moldasig, scrie mold-street.md.


Pub