(doc) CNPF vorbește despre „mâna invizibilă, ținte și provocări cu bătaie lungă”, în urma situației de la Moldasig

„CNPF dezaprobă manierele ”interpușilor care reprezintă” Moldasig. Comisia Națională a Pieței Financiare își exprimă dezacordul față de modul de contestare a actului administrativ emis de autoritate, de către „CONFIDENTIAL-AUDIT” SRL, acesta prezentând cereri scrise ”pe genunchi”, ceea ce este absolut detestabil și descalificant, desconsiderator și neglijent, brutal și batjocoritor, nu pur și simplu la adresa regulatorului, dar în general la adresa statului propriu-zis”, se arată într-un comunicat al comisiei, emis astăzi, după un scandal la Moldasig.

Foto: CNPF

„Autoritatea de supraveghere califică drept acțiuni subversive, „regizate de mână invizibilă”. Aceste provocări nu sunt altceva decât o sfidare la adresa instituțiilor statului, la adresa securității naționale, la adresa bunului simț și societății în ansamblu..., discreditează opțiunile celor care mai cred în viitorul acestui neam, viitoarei generații.

Aceasta este prima încercare de a testa vigilența instituțiilor statului, următoarele „ținte” fiind bănci sistemice cu pondere covârșitoare în piața financiară.

Respectiv, acțiunile în cauză reprezintă nu altceva decât o provocare de proporții „cu bătaie lungă”, cu impact cuantificabil, estimat la costuri enorme – atât financiare, cât și reputaționale -, cu efecte dezastruoase pe plan intern și pe plan internațional.

În susținerea celor enunțate, Comisia Națională, autoritate publică... care reglementează și autorizează activitatea participanților la piața financiară nebancară, precum și supraveghează respectarea legislației de către aceștia, sensibilizează și sporește atenția publicului asupra unor pasibile consecințe nefaste la adresa siguranței și sustenabilității micro- și macroeconomice, sectorul de asigurări fiind doar „o piatră de încercare”, realmente miza fiind sectorul bancar, implicit destabilizarea sectorului financiar în ansamblu”, se mai arată în comunicatul CNPF.

Aproape de ora 17:00 membrii CNPF au mers la Moldasig să pună în aplicare decizia de a prelua administrarea companiei. Acționarii nu le-au permis să intre, făcând trimitere la un act de contestare în judecată a deciziei CNPF. La fața locului a fost chemată poliția.

Astăzi, omul de afaceri, Veaceslav Platon, a declarat pentru UNIMEDIA că decizia Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) de a prelua administrarea companiei de asigurări este ilegală și vine ca răspuns la intenția acționarilor de a recupera o datorie de 40 de milioane de lei de la Avia Invest, concesionara Aeroportului Chișinău. În spatele deciziei CNPF stă Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, declară Veaceslav Platon într-un interviu oferit pentru UNIMEDIA și anunță că actul va fi contestat în instanța de judecată. „Acționarii sunt gata să meargă până la CtEDO, iar statul va plăti bani grei pentru aceste ilegalități”, spune omul de afaceri.

Declarațiile omului de afaceri vin după ce astăzi Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a anunțat că preia administrarea „Moldasig” SA. Aceasta „s-a autosesizat de neregulile și practicile contrare cerințelor de guvernanță corporativă în cadrul companiei”.

Acționarii companiei de asigurări „Moldasig” au anunțat pe 19 noiembrie 2020 că în urma verificărilor de audit, au fost constatate sustrageri considerabile ale proprietăților Companiei în valoare de peste 248 milioane de lei. „Sub pretextul luptei pentru transparența acționarilor, cu participarea deplină a conducerii Comisiei Naționale pentru Piața Financiară, organizația lui Plahotniuc a preluat puterea în compania de asigurări și a sustras sute de milioane de lei”, se arată într-o reacție a acționarilor Moldasig.

Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a luat noi măsuri în dosarul companiei de asigurări Moldasig. Potrivit unui comunicat al CNPF, autoritatea de supraveghere nebancară s-a autosesizat și a luat notă de circumstanțele exercițiului de aplicare de către companiile Confidențial-Audit SRL și Altimeea SRL a administrării provizorii a Moldasig, scrie mold-street.md.


Pub