Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Sondaj IDIS „Viitorul”: 13 450…

Sondaj IDIS „Viitorul”: 13 450 lei este salariul care i-ar determina pe moldoveni să rămână în țară și să nu emigreze

13 450 lei este salariul care i-ar determina pe moldoveni să rămână în țară și să nu emigreze.  Această sumă este de două ori mai mare decât salariul net din R. Moldova, care în acest an va constitui circa 6600 de lei/lunar. Datele au fost calculate de către expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, în baza unui sondaj de opinii realizat în luna octombrie, pe un eșantion de 1100 de persoane.

Potrivit IDIS „Viitorul”, salariul mediu acceptat în acest an pentru a nu emigra din țară este cu 1710 lei lunar mai mult decât anul trecut. 

Astfel, tinerii de 18-29 de ani au cele mai mari așteptări salariale, de 15.920 lei/lunar, ceea ce este cu 40% mai mult decât așteptările persoanelor în vârstă, care s-ar mulțumi și cu 11.200 lei/lunar. 

Așteptările oamenilor în vârstă, apți de muncă, sunt de două ori mai mari decât salariile existente, iar așteptările persoanelor în etate sunt de 4 ori mai mari decât pensia medie lunară. 

Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, cel mai defavorizat grup social din Republica Moldova sunt persoanele în etate, deoarece veniturile lor sunt de 4 ori mai mici decât așteptările lor. 

În dependență de locul de trai al respondenților, există o diferență dintre cei care locuiesc în orașe și așteaptă un salariu mediu lunar de 13.810 lei și locuitorii din sate, care s-ar mulțumi și cu 11.530 lei/lunar. 

Cele mai mari așteptări salariale sunt la familiile cu 1 sau doi 2 copii, iar cele mai mici la familiile fără copii sau la cele cu 3 și mai mult. Totodată, în dependență de studiile respondenților, salariile cele mai mari le așteaptă persoanele cu studii superioare 15.940 lei/lunar, cu 32% mai mult decât persoanele cu școală medie sau studii incomplete, care s-ar mulțumi și cu 12.090 lei/lunar.