07:50:22 25.04.2024
Stiri

DOC // Un deputat atenționează despre „lucruri ÎNGRIJORĂTOARE” și „ATAC RAIDER” pe piața asigurărilor: Procurorul Stoianoglo, somat să spună ce se întâmplă la „Moldasig”

Actualitate 20.11.2020 09:45 Vizualizări3042 Autor: Ziarul National
DOC // Un deputat atenționează despre „lucruri ÎNGRIJORĂTOARE” și „ATAC RAIDER” pe piața asigurărilor: Procurorul Stoianoglo, somat să spună ce se întâmplă la „Moldasig”


Un acționar cu un pachet de doar 4,99% din acțiunile comapniei SA „Moldasig”, Wesna LTD, a ajuns să gestioneze această entitate, dar și un pachet în mărime de 65,03% în valoare totală de peste 45 de milioane de lei, prin intermediul „Confidential – Audit” SRL și „Altimeea” SRL.

La această situație s-a ajuns datorită unei decizii de judecată, emisă de către Olesea Țurcan de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, iar procurorul general Alexandr Stoianoglo este solicitat să verifice o eventuală tentativă de preluare a acestei afaceri.

„Pe piața asigurărilor se întâmplă lucruri îngrijorătoare - o moștenire pe care ne-o lasă Igor Dodon. O să fie multe de descurcat. Vorbesc despre „Moldasig”. Un acționar care deține oficial 4,99% din companie (dreptul la vot suspendat în 2016-2017) a ajuns să controleze 65% din acțiunile „Moldasig”. Cum? Prin judecată. Iar stilul îmi este foarte cunoscut. E o clasică preluare ostilă - așa zis atac raider. M-am adresat procurorului general cu o solicitare să se implice în acest caz. (...) De asemenea, știu bine nu din auzite, din experiențe din trecut că asemenea „operațiuni” nu au loc fără complicitate din interiorul instituțiilor regulatoare care au obligația să mențină ordinea, dar o fac în mod intenționat incomplet, ineficient, disproporționat. Niciodată un atac din ăsta nu a fost implementat fără complicitatea unor funcționari din instituții, a judecătorilor corupți și a unor elemente din politic”, susține deputatul PAS Dumitru Alaiba, care a trimis o sesizare vizavi de acest caz la Procuratura Generală.

Alaiba arată în textul sesizării că, pe 9 noiembrie curent, mai multe persoane, însoțite de agenții de pază ai unei agenții private, ar fi intrat în sediul companiei „Moldasig” și a înlăturat personalul cu funcții de răspundere, punând alte persoane în aceste funcții, inclusiv dintre cele care ar fi fost implicate în gestiunea păguboasă a altor companii de asigurări, cum ar fi „ASITO” S.A.

„Aceste acțiuni par a fi o schemă clasică de preluare ostilă a afacerii (așa-zis atac raider) prin care sunt preluate abuziv și arbitrar acțiunile unei companii, fiind utilizate un șir de scheme frauduloase”, acuză deputatul, solicitându-i, printre altele, procurorului general să propună sancționarea disciplinară a judecătorului în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și să analizeze proporționalitatea, eficiența și promptitudinea acțiunilor Comisiei Naționale a Pieței Financiare, ale depozitarului central, dar și ale altor instituții ale statului.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md