Linkuri accesibilitate

Lumea de afaceri apelează la Trump să înceapă tranziția spre o nouă administrație


 Rudy Giuliani, fostul primar din New York, este avocatul care conduce campania în justiție a președintelui Trump împotriva modului cum s-au desfășurat alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.
Rudy Giuliani, fostul primar din New York, este avocatul care conduce campania în justiție a președintelui Trump împotriva modului cum s-au desfășurat alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Faptul că a decis să contese în justiție diverse aspecte ale alegerilor din noiembrie este un drept democratic al președintelui Trumo, care însă nu ar trebui să fie o piedică în calea unei tranziții a puterii spre administrația Biden - argumentează comunitatea de afaceri din SUA.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00
Link direct

În Statele Unite, președintele Trump continuă să nu-și recunoască înfrângerea în alegeri și echipa sa blochează procesele obișnuite de tranziție către o noua administrație. Firește că asta antrenează riscuri de securitate și economice, dar se suprapune și cu o perioadă în care ar trebui stabiliți parametrii vaccinării împotriva pandemiei coronavirus, nemaivorbind de faptul că în Statele Unite, numărul de cazuri de infectare și de decese crește pe zi ce trece.

Administrația pare însă interesată strict de contestațiile în justiție ale campaniei lui Trump, care nu sunt încununate de succes și șansele ca ele să schimbe rezultatul sunt minuscule, chiar inexistente.

Cei mai multi lideri republicani îl sprijină însă pe președinte și alegațiile lui că alegerile au fost fraudate, fie și pentru faptul că încă mai urmează două alegeri la începutul lui ianuarie, în statul Georgia, care vor decide controlul asupra Senatului.

Lideri ai comunității de afaceri, mulți dintre ei republicani trag însă un semnal de alarmă. Între aceștia Tom Donohue, președintele Camerei de Comerț a Statelor Unite a declarat că Joe Biden este președintele ales, adăugând că președintele Trump „nu trebuie să mai amâne tranziția nici măcar un moment”. El a adăugat că avantajul noii administrații este că are experiență în guvern și că va reuși să recupereze timpul pierdut până acum, dar că, în paralel cu contestațiile în justiție lansate de campania lui Trump, tranziția trebuie începută spre binele și siguranța americanilor.

Donohue nu este o voce izolată. Asociația Manufacturieră din Statele Unite a cerut agenției guvernamentale specializate să semneze documentul care demarează tranziția și deblochează resursele de care echipa lui Biden are nevoie. „Solicităm administrației Trump să coopereze cu președintele ales Biden și echipa sa” – se arată în comunicat.

Președintele băncii JPMorgan Chase, Jamie Dimon a spus la rândul său: „Avem nevoie de o tranziție pașnică. Am avut alegeri. Avem un nou președinte. Trebuie să sprijiniți acest proces indiferent dacă rezultatul va este sau nu pe plac, pentru că întregul sistem politic se bazează numai pe încredere”.

XS
SM
MD
LG