image
Sursa foto: Jurnal.md

Anticipate la începutul primăverii sau Guvern proeuropean de tranziție? Ce spun Slusari, Candu și Popșoi

Cel mai probabil scenariu politic pentru următoarele luni vizează organizarea alegerilor parlamentare anticipate, doar că acestea pot surveni în diferite condiții, consideră deputații Alexandru Slusari, Andrian Candu și Mihai Popșoi, prezenți miercuri în platoul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV.

În opinia invitaților, „cea mai corectă variantă” ar fi demisia lui Ion Chicu până la sfârșitul acestui an, când Maia Sandu urmează să-și preia atribuțiile de președinte al Republicii Moldova.

„Iar dacă Ion Chicu va demisiona, atunci rămân două variante. Sau organizăm alegeri anticipate în două luni, sau încercăm să formăm un Guvern proeuropean de tranziție. Care să asigure condiții normale pentru alegeri anticipate. Dacă președintele nou-ales propune o candidatură proeuropeană după demisia lui Chicu, noi putem pune umărul. Dar nu va exista o coaliție, cu semnături. Dar aici avem o problemă, pentru că nu există voturi”, a declarat Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei DA.

Vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, susține că varianta constituirii unui Guvern proeuropean are o „problemă de matematică”, în condițiile în care blocul ACUM, PD și Pro Moldova dispun doar de 46 de mandate din necesarul de minimum 51.

„Există șanse mari ca doamna Maia Sandu să-i ceară demisia lui Ion Chicu, la final de decembrie. Iar dacă Chicu va pleca, va fi un lucru bun”, a declarat Popșoi.

În timp ce liderul Pro Moldova, Andrian Candu, nu a exclus posibilitatea ca cei 6 foști colegi ai săi de grup parlamentar , care au părăsit formațiunea și s-au alăturat fracțiunii Partidului Șor în „Platforma Pentru Moldova”, să se implice în susținerea unui guvern proeuropean.

„Trebuie să lăsăm loc deschis pentru dialog, pentru a vedea care sunt posibilitățile pentru a ne regăsi într-o anumită construcție, chiar majoritate parlamentară. Lucrurile se vor clarifica de la sine la sfârșitul acestei săptămâni. Am speranța că cei 6 care au plecat se pot regăsi într-o majoritate”, a declarat Andrian Candu.

Totodată, invitații nu au exclus nici o variantă de Guvern tranzitoriu formată din blocul ACUM, PD, Pro Moldova și anumiți deputați socialiști nemulțumiți față de situația actuală din partid, care ar putea părăsi PSRM.

Noutăţile partenerilor

comentarii: