image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO // Noi dovezi de cumpărare a voturilor; Istoria lui Ilie călătorul: „Măi băiete, cine o votat – pe loc le-o dat banii”

Apar noi informații despre fenomenul cumpărării votului locuitorilor din regiunea transnistreană în turul doi al alegerilor prezidențiale de duminică. O sursă Jurnal TV ne-a oferit detalii despre una dintre schemele de corupere a alegătorilor din Grigoriopol, care a funcționat în acea zi, iar un coleg de-al nostru, sub acoperire, a verificat astăzi informația, pozând în alegător care a votat, dar nu și-a primit banii.

Moș Iliușa are peste 71 de ani și a fost un fel de dispecer neoficial în zilele de sâmbătă și duminică. Rolul lui era să găsească potențiali alegători cu buletine moldovenești în satele Krasnaia Gorka și Delacău, care să vrea să voteze pentru bani, așa cum o să li se spună.

Bătrânul făcea legătura dintre acești oameni și șoferii, angajați de cineva, să transporte alegătorii la secțiile deschise în partea dreaptă a Nistrului. Moș Iliușa a primit lista șoferilor cu care trebuia să lucreze încă de joi.

Reporterul JurnalTV a luat legătura telefonică azi cu bărbatul, informându-l că ar fi un alegător nemulțumit că nu și-a primit banii pentru votul de duminică.

Moș Ilie, „dispecer” neoficial, Grigoriopol: "- Alo! - Da.

Reporter: - Moș Iliușa?

- Da. - Bună ziua.

Reporter: - Am vorbit sâmbătă cu Dvs. Sunt din Krasnaia Gorka.

- Da cine-i aista?

- Am fost la votare. Am vorbit sâmbătă cu matale.

- Și...

- Am fost la votare duminică, dar așa și nu mi-o plătit nimeni.

- Și de ce ți-ai adus aminte peste o săptămână? - Cine-i aista?

- D-apu’ te-am sunat. Am vorbit sâmbătă. Sunt votant din Krasnaia Gorka.

- D-apu’ o trebuit atunci... De ce n-ai venit la mine să-ți spun unde să te duci să-ți primești banii? Eu bani n-am dat. Alt om o dat banii.

- Alt om a dat banii?

- Eu nu am avut treabă cu banii.

- Dar eu ce să fac? Eu am votat că mi-ați zis că o să-mi dați bani după asta...

- Măi băiete, cine o votat – acolo pe loc le-o dat bani. Eu era să-ți spun la cine să te adresezi. Dar dacă... Ce ți-ai adus aminte acum? Atunci, în ziua aceea trebuia să zici. Tu când ai venit? La ce oră ai votat?

- Eu am venit pe la vreo 6.00.

- Ei, seara?

- Da.

- Iacă-tă-l! Trebuia să vii peste o săptămână. Deamu’ gata!."

Duminică, bărbatul a coordonat personal lucrurile „în teren”, având grijă ca toți cei înregistrați prealabil în carnețelul lui să urce în unitățile de transport puse la dispoziție și să ajungă „până dincolo de pod”.

Deocamdată, nu cunoaștem schema prin care au fost „angajați” șoferii pentru această operațiune.

Jurnal TV încurajează telespectatorii care dețin informații sigure și probe despre fenomenul coruperii alegătorilor la alegerile prezidențiale de duminică să ne scrie pe adresa de e-mail: [email protected].

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: