Producătorii agricoli care au suferit de pe urma secetei și grindinei din acest an au primit aproape 300 de milioane de lei sub formă de compensații, din partea statului

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a transferat aproape 300 de milioane de lei sub formă de compensații producătorilor agricoli ce au suferit de pe urma consecințelor provocate de calamitățile naturale în acest an.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, conform datelor preliminare, AIPA a recepționat 1.806 dosare, în sumă de 330 milioane lei, dintre care 1.737 de dosare, în sumă de 326,8 milioane lei pentru diminuarea consecințelor provocate de seceta care a afectat culturile cerealiere de grupa I și 69 dosare, în sumă de 3,2 milioane lei pentru grindină.

În rezultat, pe conturile producătorilor agricoli au fost debursate, până astăzi, peste 290 milioane lei, pentru 1.545 cereri pentru diminuarea consecințelor în urma secetei, și 33 dosare - grindină.

Conform datelor preliminare, până în prezent AIPA a acordat compensații pentru grâu circa 220 milioane lei, orz – 33 milioane lei, rapiță – 25 milioane lei, terenuri re-însămânțate – 6,55 milioane lei, viță de vie – 0,3 milioane lei, livezi – 3 milioane lei, inclusiv legume - 0,07 milioane lei.

Compensațile au fost acordate solicitanților ce au suferit prejudiciu (conform actelor de constatare) ca urmare a secetei - la culturile cerealiere din prima grupă și a grindinei - la culturile horticole și legumicole în cazul în care gradul de afectare a depășit 60%.


Pub