Prima zi a Moldova Business Week 2020 la Chișinău: „Republica Moldova rămâne o destinație atractivă pentru străini, cu cel mai bun ecosistem IT din lume”

Comunitatea de afaceri internațională și locală descoperă oferte excelente de investiții și parteneriate pentru dezvoltarea afacerilor într-un mod durabil în Republica Moldova la cel mai mare forum economic al țării, Moldova Business Week 2020, care se desfășoară în zilele de 19 și 20 noiembrie la Chișinău. La evenimentul desfășurat pentru prima dată online s-au înregistrat peste 1.200 de persoane – investitori, antreprenori, importatori și finanțatori (inclusiv reprezentanți ai 500 de companii) din 70 de țări, precum Cuba, Brazilia, Nicaragua, Filipine, Japonia și sau Țările Baltice. În prima zi a evenimentului organizat de către Agenția de Investiții din Moldova participanții au explorat noile tendințe economice globale, descoperind potențialul investițional, oportunitățile, dar și provocările sectoarelor strategice din Republica Moldova.

Foto: MBW

La cea de-a VII-a ediție a forumului Moldova Business Week reprezentanții statului și partenerii de dezvoltare ai țării au reiterat faptul că Republica Moldova este o țară deschisă și atractivă pentru investiții, iar autoritățile vor continua să creeze premise pentru o creștere economică stabilă și durabilă, care să ofere mai multe oportunități, atât investitorilor, cât și antreprenorilor.

Rodica Verbeniuc, director general, Agenția de Investiții: „Agenția de Investiții și-a asumat rolul de a ghida comunitatea locală de afaceri în procesul de transformare și adaptare la noua realitate economică. Ne-am reevaluat resursele, am identificat lucrurile care ne fac unici și le-am transpus într-o abordare autentică de business, transformând restricțiile în oportunități. Pandemia nu ne-a oprit, dimpotrivă: am lansat platforme prin care investitorii străini se pot conecta cu întreprinderile moldovenești și pot construi parteneriate, am creat un grup de experți, inclusiv investitori străini în Moldova, pentru a ne ajuta comunitatea de afaceri în traversarea crizei, am oferit sprijin pentru promovarea produselor autohtone prin platforme comerciale și târguri internaționale, generând exporturi directe de peste 33 de milioane de euro, am contribuit la lansarea a 5 noi proiecte de investiții. Suntem încrezători că în aceste două zile veți descoperi oferte excelente de investiții și parteneriat prezentate de companiile locale, precum și multe motive convingătoare pentru a vă dezvolta afacerea într-un mod durabil aici, în Moldova.”

Ion Chicu, prim-ministrul RM: „Promovarea în Republica Moldova a unei economii digitale, durabile și rezistente rămâne prioritatea noastră. Stimularea creșterii și dezvoltării economice, încurajarea unui mediu de afaceri bazat pe reguli, îmbunătățirea continuă a climatului investițional conform celor mai înalte standarde, promovarea unei viziuni clare a agriculturii de înaltă performanță și a industriilor cu valoare adăugată ridicată, asigurarea de locuri de muncă bine plătite, oferirea condițiilor necesare pentru realizarea produselor competitive – acestea sunt obiectivele-cheie de pe agenda Guvernului RM. Aș dori să-i încurajez pe toți partenerii și prietenii noștri să privească Moldova cu încredere și să exploreze enormul potențial al acestei piețe și destinații de investiții emergente din Europa.” Inițiativele autorităților pentru dezvoltarea mediului de afaceri, atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă sunt susținute și de către partenerii de dezvoltare. Odată cu semnarea Acordului de Liber Schimb, exporturile Moldovei către Uniunea Europeană au crescut cu 62%.

Peter Michalko, Ambasadorul UE în Republica Moldova: „În 2019, 1937 de companii din Republica Moldova au exportat către UE, ceea ce reprezintă o creștere de 48% în ultimii cinci ani. În pofida contextului creat de pandemie, și în acest an a fost remarcată o tendință similară. De la intrarea în vigoare a DCFTA, investițiile străine directe ale UE în Republica Moldova au fost în continuă creștere și chiar s-au dublat. Pentru ca această tendință să continue și pentru ca Moldova să beneficieze de mai multe investiții străine, sunt extrem de importante climatul de afaceri, predictibilitatea legislativă, stabilitatea, precum și statul de drept. Datorită Acordului de Asociere cu UE și DCFTA, Moldova dispune de cele mai bune instrumente pentru a atrage investitori internaționali și pentru a încuraja și investițiile interne.”

Dereck J. Hogan, Ambasadorul SUA în Republica Moldova: „În ciuda pandemiei, prioritățile noastre în domeniul afacerilor din Republica Moldova nu s-a schimbat, punem accent pe dezvoltarea comerțului bilateral și a investițiilor. Conectăm companiile și investitorii moldoveni cu partenerii internaționali, aducând capital și resurse pentru a crește afaceri, pentru a extinde piețele, pentru a genera rentabilitate mai mare, dar și pentru a promova produsele moldovenești în lume. Pe măsură ce Republica Moldova îmbrățișează tehnologiile smart și trece la 5G pentru a atrage investițiile, îndemnăm autoritățile să asigure condițiile necesare pentru ca relațiile de afaceri să se poată desfășura în siguranță, transparență și încredere. Încurajăm autoritățile și antreprenorii să colaboreze cu companiile occidentale pentru a construi un climat de afaceri sănătos, prin care să transmită potențialilor investitori semnalul că Republica Moldova este un loc sigur.”

Tendințe economice globale, de la invitați speciali celebri Invitatul special al evenimentului, fizicianul, scriitorul, futurologul și vizionarul prof. Michio Kaku, care a prezentat participanților care sunt tendințele globale din economie și finanțe, în baza celor mai recente cercetări științifice.

Michio Kaku, fizician, scriitor, futurolog: „Când mă gândesc la Republica Moldova, mă gândesc la o rachetă, care este aproape de lansare, dar încă nu este pregătită, deși dispune de toate cele necesare. Este o națiune relativ tânără, plină de idei și entuziasm, cu toate ingredientele necesare pentru succes economic și social: o industrie vinicolă de renume mondial, sol fertil, climat blând – condiții ideale pentru a iniția o afacere. Pentru a fi propulsată spre un viitor economic strălucit, Republica Moldova trebuie să reducă impozitele și reglementările față de companii, să încurajeze tinerii și, cel mai important, să promoveze dezvoltarea științei și a tehnologiei, care sunt motorul prosperității.” Iar omul de afaceri și filantropul nepalez Binod Chaudhary, care conduce un conglomerat de 160 de companii și 123 de branduri, a vorbit despre experiența sa de investitor internațional, cu investiții și în Republica Moldova din martie 2020. Acesta a menționat că țara noastră are un potențial digital foarte promițător și poate găzdui orice afacere care este prezentă online.

Binod Chaudhary, Grupul Chaudhary Nepal și CG Corp Global: „Oamenii cunosc Moldova ca o destinație agricolă, dar pe lângă terenuri fertile și vinuri de înaltă calitate, Moldova a dezvoltat sectoare promițătoare care merită luate în considerare pentru oportunități de investiții. Sunt foarte impresionat de sectorul TIC, care a crescut din 2005 de 40 de ori. Este una dintre cele mai mari povești de succes ale țării. Pentru potențialii investitori care își doresc să dezvolte afaceri în Moldova, le-aș recomanda să acorde un plus de atenție domeniilor precum: agricultură și industria alimentară, energetică, domeniul vitivinicol, industriile creative, TIC, FinTech, turism, industrie ușoară, transport, dar și automotive.” În prima zi, Moldova Business Week 2020 a continuat cu două paneluri de discuții, în care participanții au aflat despre climatul investițional al țării, provocările și progresele din activitatea investitorilor, dar și istorii de succes, conectând participanții la toate oportunitățile pe care le oferă mediul de afaceri din țara noastră. Reprezentanții autorităților au vorbit despre un șir de beneficii pentru care Republica Moldova rămâne o destinație atractivă pentru investitorii străini, prezentând soluții guvernamentale pentru atragerea investițiilor, politici financiare, stimulente fiscale pentru o economie stabilă, servicii publice digitalizate și IT Park – recunoscut drept cel mai bun ecosistem IT din lume.

20 noiembrie 2020 – Sesiuni de atragere a investițiilor în Moldova Moldova Business Week 2020 va continua în ziua de 20 noiembrie, începând cu ora 11.00, cu dedicat investițiilor străine directe. Mai multe experiențe și informații utile în atragerea investițiilor vor fi oferite de invitații speciali: Massimo Meloni – expert în politici de investiții și întreprinderi la Organizația Națiunilor Unite pentru Conferințe pe Comerț și Dezvoltare; Ștefan Kratzsch, care lucrează de 15 ani pentru Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) în domeniile promovării investițiilor și dezvoltării sectorului privat; dar și Scott Hocklander, directorul Misiunii USAID Moldova.

Va urma un panel de discuții moderat de Ion Lupan - șeful Secretariatului Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, din care vom afla cum poate contribui mediul de afaceri la reformele guvernamentale, în parteneriat cu statul.

Pentru partea a doua a zilei sunt programate sesiuni de „pitching”, în care companii din domeniile strategice ale economiei își vor prezenta profilurile de investiții și propunerile de parteneriat potențialilor investitori străini.

Agenda completă a evenimentului poate fi accesată la mbw.md/agenda-2

Pentru alte informații și înregistrare accesați: www.mbw.md

Moldova Business Week este cel mai important eveniment economic din Republica Moldova consacrat mediului de afaceri, promovării exporturilor și atragerii investițiilor. Acesta presupune un ansamblu de instrumente și platforme de comunicare menite să orienteze atenția investitorilor spre sectoarele strategice ale economiei naționale.

MBW / Sursa:MBW
MBW / Sursa:MBW
MBW / Sursa:MBW
MBW / Sursa:MBW
MBW / Sursa:MBW


Pub