10:25:52 19.04.2024
Stiri

Țîcu este convins că unionismul a RENĂSCUT în alegerile prezidențiale și le cere reprezentanților Blocului „Unirea” să se RETRAGĂ din politică: „Misiunea unioniștilor abia începe”

Actualitate 19.11.2020 15:43 Vizualizări2006 Autor: Ziarul National
Țîcu este convins că unionismul a RENĂSCUT în alegerile prezidențiale și le cere reprezentanților Blocului „Unirea” să se RETRAGĂ din politică: „Misiunea unioniștilor abia începe” Facebook


Liderul Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu, a făcut o analiză la rece a scrutinului prezidențial și s-a declarat convins că, odată cu alegerile prezidențiale din această toamnă, unionismul în R. Moldova „a renăscut”, iar o miză mai mare o reprezintă alegerile parlamentare anticipate.

„După aceste alegeri, dar mai ales după primul tur, am auzit multe ironii și zeflemea la adresa unionismului și unioniștilor. Unii au zis că am murit, alții că am luat prea puține voturi, unii ne-au criticat că am susținut-o pe Maia Sandu, chiar dacă am fost foarte expliciți în acțiunea noastră de susținere, alții sau probabil chiar aceiași ne-ar fi criticat dacă n-o susțineam. Unionismul n-a murit, nici n-a luat puțin, cu atât mai mult nu s-a culcat sub alții. Unionismul a renăscut în aceste alegeri”, a scris Țîcu într-o postare pe Facebook.

Acesta a enumerat motivele care îl fac să declare că „unionismul a renăscut”.

„PUN a câștigat bătălia unioniștilor și s-a impus ca cel mai important partid unionist din R. Moldova. A luat în aceste alegeri un număr dublu de voturi față de Blocul Electoral „Unirea”, alcătuit din patru partide politice, care nici măcar n-au putut aduna voturile celor care au semnat pentru Dorin Chirtoacă. Orice încercare de a contesta această supremație sau a agita construcții unioniste alternative va fi înțeleasă ca făcătură împotriva unionismului și continuarea unor tentative instrumentalizate de a scinda forțele românești de la Chișinău. Prin urmare, adresez un apel colegial partidelor „BEU”: să se retragă din politică și să ne susțină pentru consolidarea polului unionist din R. Moldova de pe alte platforme. Nu mai scindați unioniștii”, a îndemnat istoricul Țîcu.

De asemenea, Octavian Țîcu spune că votul din 1 noiembrie 2020 a fost unul polarizat și afectat de manipulare, bani și minciună. Astfel, acest vot nu reflectă adevărata esență a votului cetățenilor din R. Moldova.

„Două bombe mediatice și propagandistice, de factură și origine diferită, au prefigurat rezultatul din primul tur. Prima - că Igor Dodon poate câștiga din primul tur, cea de-a doua - că în turul doi pot accede Igor Dodon și Renato Usatîi. Prin urmare, o mare parte a votului unionist a fost unul util, s-a dus spre Maia Sandu pentru a exclude riscurile scenariilor de mai sus. Rămâne să întreb unioniștii dacă înțeleg ce-ar fi însemnat pentru România, pentru PUN și pentru unionism dacă aveam 10-15 – 20% în primul tur? Poate îmi răspundeți până la alegerile parlamentare”.

Liderul PUN a subliniat că Unirea cu România este mai actuală ca niciodată. „Ce s-a reușit la 15 noiembrie a fost sinergia câtorva elemente, care nu se vor repeta: ura contra lui Dodon, unificarea proeuropenilor și unioniștilor (Pro-Europa, Pro-România), campania exemplară organizată de PAS și imaginea Maiei Sandu. Dar asta nu rezolvă viitorul R. Moldova. Adevărata cale pentru salvarea R. Moldova este folosirea acestui mandat și a viitoarelor alegeri parlamentare pentru integrarea cât mai rapidă prin România în UE și NATO. Nu există altă opțiune”, crede sursa citată.

Țîcu avertizează că toate victoriile obținute o dată la zece ani de forțele europene și românești la Chișinău sunt cu regularitate contracarate de interferențele Moscovei, care readuce permanent R. Moldova în sfera sa de influență.

„N-am nicio iluzie în privința faptului că Rusia va reveni cât de curând în cărți și va țese o linie de rezistență contra votului proeuropean și românesc al R. Moldova. A făcut-o de fiecare dată în raport cu România timp de aproape 200 ani și o va face cu atât mai mult împotriva R. Moldova, care este descoperită și ciuruită în sistemul de apărare și securitate. Asta trebuie să se înțeleagă la Chișinău, București și în marile capitale occidentale.

Misiunea unioniștilor abia începe, pentru că noi am avut în această campanie cea mai clară viziunea asupra viitorului R. Moldova, oferind un proiect de bunăstare, prosperitate și securitate tuturor cetățenilor prin integrarea în România și structurile de apărare și securitate NATO. Am dat votul nostru anti-Dodon, pro – Europa și pro – România. Acum chem cetățenii din R. Moldova, cei cu drept de vot din România și din diasporă, să ne susțină și să se solidarizeze în jurul idealului nostru politic – reunirea cu România. Dacă nu veți înțelege până la alegerile parlamentare acest lucru, vom fi pierduți, iar diaspora nu va mai avea pe cine salva. Pentru că vom fi cu toții acolo”, a conchis Țîcu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md