/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Ședința Parlamentului din 19 noiembrie. Lista proiectelor aprobate

missing
19 noiembrie 2020, ora 15:30

După mai bine de două luni de activitate zero în plenul Parlamentul, deputații ies din ceață. Astfel că, joi, 19 noiembrie aleșii poporului s-au întrunit în ședință plenară.

Ora 15:15. Proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Parlamentului nr.160/2020 cu privire la constituirea Comisiei de anchetă pentru investigarea tuturor circumstanțelor preluării forțate (atac de tip raider) a acțiunilor băncilor comerciale, votat. Detalii aici.

Ora 14:55 Proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului la Acordul de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare în vederea realizării Proiectului ”Îmbunătățirea drumurilor locale”, votat în lectură finală de 74 de deputați.

Ora 14:51 Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă în vederea realizării Proiectului ”Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale, votat în două lecturi de 66 de voturi. Detalii aici.

Ora 14:28 Secretarul de Stat, Mihail Machidon prezintă Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă în vederea realizării Proiectului ”Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale (IFD VIII)”. Detalii aici.

Ora 14:26 Proiectul de lege privind ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, votat în două lecturi de 73 de deputați. Detalii aici.

Ora 14:23 Comisia Economie, buget și finanțe propune examinare și aprobarea proiectului în prima și a doua lectură.

Ora. 13:46. Se prezintă un proiect privind încălzirea centralizată a blocurilor din Chișinău. Detalii aici.

Ora. 13:43.Proiectul de lege nr.440 cu privire la modificarea unor acte normative privind sistemul public de asigurări sociale. a fost votat în prima lectură. Pentru lectura a doua va fi supus votului săptămâna viitoare. Proiectul prevede stabilirea unui regim fiscal special pentru plățile efectuate de angajator pentru testarea salariaților în vederea identificării virusului COVID-19. Acestea vor constitui surse de venituri neimpozabile.

Ora.13:28 Noroc explică că proiectul vizează achitarea celor 16 mii de lei în decursul acestui an – 2020.

Ora. 13:19 Se propune un proiect care prevede modificarea sursei platei celor 16 mii de lei pentru angajații din sistemul medical care se infectează cu Covid-19.  Proiectul este prezentat de Dorel Noroc, secretar de stat al Ministerul Finanțelor.

Ora. 13:16 Proiectul 451 a fost votat în două lecturi cu majoritatea voturilor. Proiectul prevede majorarea alocației pentru participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, precum și persoanelor participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state, cu 200 de lei – până la 500 de lei.

Ora. 13:15 Proiectul de modificare a proiectului 401 a fost votat cu  de voturi în a doua lectură.

Ora. 13:04. Ministra Sănătății prezintă un proiectul 401, care prevede restabilirea funcțiilor de control în domeniul securității și sănătății muncii și în domeniul raporturilor muncii asigurând integritatea funcționarea acestuia în conformitate cu convențiile internaționale.

Ora 12:47 Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, prezintă proiectul pentru modificarea articolului 2 din Legea nr.121/2001 cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație. Viorica Dumbrăveanu:Alocația lunară pentru veterani să fi majorată de la 300 de lei la 500 de lei”. Detalii aici.

Ora 11:59 Deputații au anunțat pauză de 30 de minute.

Ora 11:56 Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.548/1995 cu privire la Banca Națională a Moldovei), votat unanim în două lecturi. Detalii aici.

Ora 11:45 Comisia juridică, numiri și imunități a acceptat propunerea de modificare a proiectului de lege și propune examinarea în două lecturi a proiectului 443. Detalii aici.

Ora 11: 20 Deputații examinează proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.548/1995 cu privire la Banca Națională a Moldovei). Detalii aici.

Ora 11:00 Secretarul de Stat, Dorel Noroc, prezintă proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.548/1995 cu privire la Banca Națională a Moldovei). Detalii aici.

Ora 10:51 Fracțiunile ACUM Platforma DA și PAS au înaintat moțiune simplă asupra activității Ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu. Deputatul Dinu Plîngău a prezentat moțiunea simplă și a declarat că moțiunea nu reprezintă demisia ministrului.

Ora 10:45 Pavel Filip:Fracțiunea Partidului Democrat s-a retras din majoritatea parlamentară, în continuare PDM va susține proiectele de lege. Să ne așezăm la discuții să vedem cum depășim această perioadă de criză”.

Ora 10:42 Ordinea de zi a fost aprobată pentru următoarele două săptămâni.

Ora 10:22 Proiectul 210 care prevede ca la următorul scrutin cetățenii să poată vota două zile consecutiv nu a fost inclus pe ordinea de zi, întrucât nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Ora 10:19 Proiectul este inclus pe ordinea de zi. Alexandru Slusari: „Menționăm că am avut susținerea grupului Șor”.

Ora 10:16 42 de deputați au votat pentru, însă propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi. Propunerea privind proiectul „Arena Chișinău” nu a fost votată de deputații PSRM și Șor.

Ora 10:14 Propunerea lui Slusari nu a fost susținută. 29 de deputați au votat pentru. Platforma DA cere audierea ministrului Economiei, Sergiu Răilean, privind proiectul „Arena Chișinău”.

Ora 10:08 Prima propunere a Platformei Demnitate și Adevăr (DA) ține de audierea prim-ministrului în Parlament. Alexandru Slusari „Noi așa și nu cunoaștem despre rezilierea contractului privind aeroportului. Nu insistăm să fie azi, posibil mâine sau săptămâna viitoare”.

Ora 10:04 Ședința Parlamentului a început. La începutul ședinței și-au înregistrat prezența 92 de deputați din cei 101 de aleși ai poporului. Nu și-au înregistrat prezența Eugeniu Nichiforciuc, Monica Babuc, Radu Marian, Ilan Șor, Ion Leucă, Vladimir Andronachi, Dumitru Alaiba.

Pe ordinea de zi sunt incluse Legea cu privire la Banca Națională a R. Moldova (BNM) și Legea privind sistemul public de asigurări sociale.

Ordinea de zi:

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram