Un nou mecanism de calculare a pensiei pentru familiile militarilor și funcţionarilor publici cu statut special care și-au pierdut întreținătorul, aprobat de Guvern

Proiectul Hotârârii Guvernului care prevede reglementarea modului de calculare a pensiei pentru familiile militarilor și funcţionarilor publici cu statut special, în cazul pierderii întreţinătorului a fost aprobat astăzi, în cadrul ședinței Guvernului. Noul mecanism se va aplica din 1 ianuarie 2021.

Foto: UNIMEDIA

Proiectul Hotărârii de Guvern prevede că pensia în cazul pierderii întreţinătorului se va stabili în următoarele mărimi:

-pentru familiile militarilor, ale funcţionarilor publici cu statut special, care au decedat în urma unei răniri, contuzionări sau schilodiri în timpul unui accident legat de îndeplinirea obligaţiilor serviciului militar/special –50% din venitul mediu lunar al întreţinătorului pentru fiecare membru de familie inapt pentru muncă;

-pentru familiile militarilor, ale funcţionarilor publici cu statut special, care au decedat în urma unei schilodiri în timpul unui accident nelegat de îndeplinirea obligaţiilor serviciului militar/special sau în urma unei afecţiuni contractate în timpul îndeplinirii serviciului militar/special –50% din venitul mediu lunar al întreţinătorului pentru fiecare membru inapt pentru muncă.

Pensia în cazul pierderii întreţinătorului pentru familiile pensionarilor din rândurile militarilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special se va calcula în mărime de 50% din cuantumul pensiei plătite pensionarului decedat.

Pensiile în cazul pierderii întreţinătorului stabilite până la 1 ianuarie 2021 categoriilor de beneficiari prevăzute la art. 31 din Legea nr.1544/1993 asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne şi din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri, se vor reexamina în condiţiile noi de calcularea pensiei în cazul pierderii întreţinătorului, menţionate supra.

În cazul în care cuantumul pensiei după reexaminare este mai mic decât cuantumul pensiei plătite, acestor categorii de beneficiari li se acordă pensia de până la reexaminare, care nu poate fi mai mică decât cuantumul alocaţiei sociale pentru pierderea întreţinătorului.


Pub