După ce a ignorat avertizările autorităților, activitatea întreprinderii de fier uzat de lângă Hîncești a fost suspendată. Acolo a fost lovit un bărbat și dus acasă, unde a decedat

Activitatea unei întreprinderi localizate în satul Fundul Galbenei, raionul Hîncești, ce deținea un depozit de recepționare și stocare a deșeurilor de metale feroase și neferoase, de baterii de acumulatoare uzate, inclusiv în stare prelucrată, a fost suspendată. Responsabilii de la Ministerul Agriculturii ne-au confirmat că este vorba despre un sediu al întreprinderii Sofilarex, unde în această toamnă s-a iscat un scandal, după ce o persoană a fost tamponată pe teritoriul acesteia. Potrivit unui comunicat emis de minister, măsura a fost luată după verificările efectuate în perioada august - noiembrie, de Inspectoratul pentru Protecția Mediului.

Foto: publika.md

În cadrul controalelor vizate, IPM a constatat că întreprinderea își desfășoară activitatea în mod necorespunzător, încălcând legislația în vigoare cu referire la autorizarea activității de întreprinzător, protecția mediului și gestionarea deșeurilor.

La fața locului, inspectorii au înregistrat în procesele verbale următoarele încălcări: nerespectarea procedurii de amplasare a depozitului, desfășurarea neautorizată a activității de colectare și depozitare a deșeurilor de metale feroase și neferoase pe terenul vizat, precum și depistarea scurgerilor de uleiuri industriale, arderii deșeurilor de cauciuc, etc.

Pe parcursul a patru luni, întreprinderea a fost avertizată de nenumărate ori de către IPM, însă în pofida acestui fapt, întreprinderea își continua activitatea cu încălcarea actelor normative.

În acest caz, inspectorii au aplicat măsura de suspendare totală a activității întreprinderii, fiind emise și prescripții noi, ce obligă agentul economic să amplaseze corespunzător recipientele destinate pentru păstrarea, selectarea deșeurilor de metale neferoase, baterii și acumulatoare uzate, pentru a evita riscul de amestecare a deșeurilor periculoase cu alte categorii de deșeuri, precum și să eticheteze obligatoriu containerele în conformitate cu cerințele privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor, aprobate de Guvern, inclusiv, să execute prescripțiile indicate anterior.

Reluarea activității de colectare și depozitare a deșeurilor de metale feroase și neferoase a întreprinderii va fi posibilă doar după executarea prescripțiilor indicate, prin coordonarea cu IPM Hîncești.

Amintim că în această toamnă s-a iscat un scandal la Hîncești, după accidentul de pe 5 octombrie de lângă un centru de colectare a fierului vechi din apropierea orașului. Rudele bărbatului, în vârstă de 53 de ani, care a decedat după ce a fost lovit de un o mașină cer explicații administratorului întreprinderii, Valentin Eșanu. Potrivit poliției, nici angajații și nici șoferul vinovat nu a chemat ambulanța. Pe de altă parte, șoferul povestește că bărbatul a refuzat să meargă la spital.

Pe atunci primarul municipiului Hînceşti, Alexandru Botnari, susţinea că întreprinderea activează ilegal.

„El are licență la nivel de țară, la câteva depozite, la acest depozit de la Hîncești el nu are nicio autorizație, niciun document, niciun proiect al depozitului și nici gară de proiecție. Organele de control nu fac nimic. Fă actele în regulă și vinde, cumpără metal cum vrei. E o gunoiște pe acest drum", ne-a spus primarul din Hînceşti, Alexandru Botnari.

Totodată, pe cazul întreprinderii de fier uzat de lângă Hîncești au fost deschise două dosare penale, unul dintre acestea vizează accidentul de pe 5 octombrie, unde un bărbat a decedat, după ce a fost strivit cu mașina de unul dintre angajații întreprinderii, apoi transportat acasă. Declarațiile au fost făcute de ministrul MAI, Pavel Voicu, în cadrul ședinței de Guvern.

Vom reveni cu o reacție de la administratorului întreprinderii, Valentin Eșanu.


Pub