Mesajul transmis de PCRM Maiei Sandu, după victoria în alegerile prezidențiale. Ce pași o sfătuiesc comuniștii să facă, pentru a deveni președinta tuturor

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova nu intenționează să o felicite pe Maia Sandu cu ocazia victoriei în alegerile prezidențiale. Dimpotrivă, declară că acest rezultat s-ar fi datorat contracandidatului ei, Igor Dodon. În schimb, PCRM îi propune Maiei Sandu să facă 2 pași importanți, dacă vrea să devină într-adevăr președintă pentru toți cetățenii țării.

Foto: UNIMEDIA

„Lupta împotriva corupției este o prioritate importantă. Dar am vrea să aflăm mai detaliat cum anume va lupta dumneaei împotriva acesteia. De asemenea, ar fi bine să aflăm ce măsuri planifică Maia Sandu să realizeze în economie, sfera socială, sfera sănătății, sfera educației. Cum va contribui dumneaei la consolidarea statalității Moldovei? Și dacă nu se vor resimți relațiile ei „speciale” cu Bucureștiul asupra suveranității țării. În ce mod se va desfășura procesul de reglementare a diferendului transnistrean? Nu se va ciocni oare de provocări societatea noastră polietnică, în care se vorbește în mai multe limbi? Și ce loc vor ocupa în lista de priorități ale politicii externe relațiile cu Rusia și cu alte țări din CSI?

Primele declarații făcute de Maia Sandu după alegerea sa referitor la aceste probleme delicate și complicate sunt precaute și verificate. Dar noi cunoaștem cât de mult se pot îndepărta politicienii de promisiunile lor”, se menționează într-un comunicat al Partidului Comuniștilor.

În opinia PCRM, „Maia Sandu a învins la alegeri nicidecum datorită capacităților sale practice și politice. Ea a învins doar pentru că l-a avut în calitate de adversar pe Igor Dodon”.

Totuși, comuniștii consideră că „doar de ea depinde dacă va reuși de bună seamă să devină președinte nu pentru o mână de fanați sau pentru anturajul său apropiat, ci pentru toți cetățenii țării”.

Iar pentru asta, susține PCRM, Maia Sandu ar urma să facă doi pași importanți.

„Primul: să insiste asupra revizuirii deciziei Curții Constituționale adoptate în martie, 2016 la dictarea lui Plahotniuc în interesele lui Dodon. Asta o poate face însăși Curtea Constituțională. Asta se poate face printr-un referendum. Țara trebuie să se întoarcă în câmpul juridic și constituțional. Fără asta, Maia Sandu nu are și nici nu va avea dreptul să vorbească despre legitimitatea sa în calitate de șef de stat și nici despre legalitate în țară.

Al doilea: să contribuie la dizolvarea actualei componențe a Parlamentului, care deloc nu corespunde alegerii făcute de cetățenii țării. Doar alegerile parlamentare noi în organul legislativ îi vor permite Moldovei să aibă un Parlament legitim și capabil de activitate. E necesar ca Maia Sandu să facă acești doi pași nu pentru a-și întări poziția sa în funcția de președinte. Acești doi pași sunt necesari țării și poporului Moldovei, pentru a dobândi posibilitatea de a trăi și a se dezvolta conform Legii”.

Amintim că Maia Sandu a câștigat detașat alegerile prezidențiale din Republica Moldova cu 57,75% din voturile cetățenilor, având un avans de peste 15 puncte, față de contracandidatul său, Igor Dodon. Astfel, Maia Sandu devine prima femeie președinte din istoria Republicii Moldova.

Candidatul independent Igor Dodor, susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, a fost votat de 690.139 dintre alegători, respectiv 42,25%.

Maia Sandu a fost aleasă de 943.486 de cetățeni, devenind astfel, primul președinte al țării votat de un număr atât de mare de alegători.


Pub