Noua viceprim-ministră pentru Reintegrare s-a întâlnit cu șeful Misiunii OSCE în Moldova, ambasadorul Rusiei și cel al Ucrainei. Care este poziția oficialilor cu privire la problema transnistreană

Viceprim-ministra pentru Reintegrare, Olga Cebotari, a avut astăzi o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, pentru a continua discuțiile pe marginea unei serii de aspecte ce țin de tematica transnistreană. Totodată Olga Cebotari s-a întâlnit cu Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, dar și cu Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Shevchenko.

Foto: gov.md

În cadrul întrevederii cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, discuțiile s-au focusat pe reuniunea Consiliului ministerial al OSCE, programată pentru perioada 3-4 decembrie curent, în or. Tirana, Albania, precum și pe necesitatea desfășurării unor consultări productive, pentru a definitiva Declarația Consiliului Ministerial al OSCE cu privire la procesul de negocieri în formatul „5+2” privind reglementarea transnistreană, ce urmează a fi aprobată la cea de-a 27-a reuniune a Consiliului.

Totodată, părțile au făcut un schimb de opinii referitor la prioritățile în dosarul transnistrean pe parcursul Președinției suedeze a OSCE în anul 2021, acestea urmând a fi axate inclusiv pe crearea premiselor necesare pentru organizarea unei noi runde în formatul de negocieri „5+2”, implementarea așa-numitului pachet Berlin Plus și identificarea unor soluții durabile pentru cele mai actuale probleme ce afectează locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Tot astăzi, viceprim-ministra pentru Reintegrare a avut o întrevedere de curtoazie cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov. Discuțiile au vizat ultimele evoluții în procesul de reglementare transnistreană și prioritățile pentru viitorul apropiat.

Excelența Sa a felicitat-o pe Olga Cebotari cu ocazia preluării mandatului și i-a urat succes în această funcție importantă, exprimând deschidere pentru dezvoltarea unei cooperări constructive.

Oficialii au decis că menținerea unui dialog productiv și dinamic și concentrarea pe identificarea unor soluții viabile la problemele existente, în interesul populației de pe ambele maluri ale Nistrului, sunt în măsură să stimuleze și procesul de reglementare transnistreană.

Totodată, viceprim-ministra pentru Reintegrare a avut o întâlnire de curtoazie și cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko. Cei doi au discutat prioritățile în viitorul apropiat în domeniul de reintegrare a țării și pe filiera dosarului transnistrean.

Ambasadorul Ucrainei a felicitat-o pe Olga Cebotari cu ocazia numirii în funcție, dorindu-i succes în activitatea sa, rezultatele acesteia având impact asupra întregii țări. Excelența sa a subliniat întreaga deschidere pentru colaborare în viitor și a dat asigurări că poziția Ucrainei, ca mediator în procesul de reglementare transnistreană, rămâne neschimbată și susține o soluție care ar confirma statalitatea Republicii Moldova, integritatea teritorială și securitatea țării.

Viceprim-ministra a mulțumit pentru urări și pentru susținere, exprimându-și, la rândul său, deschiderea pentru cooperare, precizând că o soluționare pașnică a conflictului transnistrean poate fi atinsă doar prin dialog.


Pub