Principală  —  IMPORTANTE   —   Franța o felicită pe Maia…

Franța o felicită pe Maia Sandu: Acest rezultat marchează o alegere politică clară din partea cetățenilor moldoveni în favoarea dezvoltării stabile și prospere a R. Moldova

maia_președinte

Franța o felicită pe Maia Sandu pentru victoria pe care a obținut-o la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie. Într-o declarație a purtătorului de cuvânt al ministerului Europei și Afacerilor Externe, se menționează că acest rezultat marchează o alegere politică clară din partea cetățenilor moldoveni în favoarea dezvoltării stabile și prospere a Republicii Moldova. 

Declarația purtătorului de cuvânt al ministerului Europei și Afacerilor externe din Franța cu privire la alegerea Maiei Sandu în calitate de președintă a R. Moldova:

„Franța o felicită pe Maia Sandu pentru alegerea sa în calitate de președinte al Republicii Moldova, în urma turului doi de scrutin care a avut loc duminică, 15 noiembrie. De asemenea, ea salută participarea activă la vot a poporului Republicii Moldova în toate componentele sale, ceea ce a permis ca o femeie să acceadă pentru prima dată la această funcție, demonstrând în același timp vitalitatea democratică a acestei țări.

Acest rezultat marchează o alegere politică clară din partea cetățenilor moldoveni în favoarea dezvoltării stabile și prospere a Republicii Moldova. Franța, împreună cu partenerii săi europeni, o va acompania și sprijini în implementarea reformelor ce vizează consolidarea statului de drept și lupta împotriva corupției. Sperăm că această nouă configurație politică va contribui la o aprofundare durabilă a relațiilor dintre Franța și Republica Moldova în domeniile politic, economic, cultural dar și lingvistic, prin prisma apartenenței comune la francofonie.”

După afișarea rezultatelor preliminare finale, mai mulți oficiali internaționali, printre care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele României, Klaus Iohannis, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președinta Elveției, Simonetta Sommaruga, Patriarhul Kirill al Federației Ruse și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin au felicitat-o pe Maia Sandu pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din R. Moldova.

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte, a obținut cele mai multe voturi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, organizat la 16 noiembrie, urmând să fie prima femeie președintă a R. Moldova.

Rezultatele preliminare finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,75% dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,25%.