Principală  —  IMPORTANTE   —   Alexandr Lukaşenko a felicitat-o pe…

Alexandr Lukaşenko a felicitat-o pe Maia Sandu cu ocazia victoriei în alegerile prezidențiale

Sursa foto: euronews.com

Preşedintele nerecunoscut și contestat al Belarusului Alexandr Lukaşenko a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria pe care a obținut-o la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie.

„Într-o perioadă destul de îndelungată de colaborare, Minskul și Chișinăul au reușit să obțină o experiență serioasă de colaborare în diferite domenii de activitate. Sper că această experiență va putea fi folosită în continuare pentru dezvoltarea țărilor noastre”

(…)Belarusul a fost întotdeauna și rămâne un partener responsabil. Sper că cu ajutorul dumneavoastră vom reuși să se îmbogățească relațiile bilaterale cu noi inițiative creative în beneficiul popoarelor bieloruse și moldovenești”,
se arată în mesajul președintelui nerecunoscut și contestat al Belarus, unde se menționează că Alexandr Lukașenko i-a urat Maiei Sandu multă sănătate și compatrioților ei – pace, stabilitate și progres.

Felicitarea lui Lukașenko, contestat prin proteste masive și fără precedent care durează de peste 100 de zile în Belarus, vine după ce cu o zi mai devreme de ziua alegerilor în turul 2, i-a transmis un mesaj de susținere a lui Igor Dodon în alegeri. Anterior, Dodon a fost unul dintre puținii șefi de stat care l-a felicitat pe Lukașenko în alegerile din august despre care opoziția belarusă a spus că au fost fraudate.

După afișarea rezultatelor preliminare finale, mai mulți oficiali internaționali, printre care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele României, Klaus Iohannis, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președinta Elveției, Simonetta Sommaruga, Patriarhul Kirill al Federației Ruse și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin au felicitat-o pe Maia Sandu pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din R. Moldova.

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte, a obținut cele mai multe voturi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, organizat la 15 noiembrie, urmând să fie prima femeie președintă a R. Moldova.

Rezultatele preliminare finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,75% dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,25%.