18 noiembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: Număr record de infectări -1607 cazuri noi. 18 persoane au decedat

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

7000 flacoane de Remdesivir pentru tratamentul infecției COVID-19 au ajuns în țară

  • Un lot de 7000 flacoane de Remdesivir, achiziționat de Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate pentru tratamentul în staționar a pacienților cu forme moderate de COVID-19, a ajuns astăzi în Republica Moldova și va fi repartizat instituțiilor medico-sanitare publice din țară. Totodată, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), vor fi organizate instruiri în toate spitalele din țară privind utilizarea corectă a medicamentului Remdesivir în tratamentul pacienților infectați cu COVID-19. Menționăm că medicamentul Remdesivir a fost inclus în Protocolul Clinic Național Provizoriu, la recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, fiind recomandat pentru tratamentul pacienţilor spitalizaţi cu COVID-19, cu o formă moderată a bolii.

Ministra Sănătății: COVID-19 este cauzat de un virus, nu este o bacterie. Și prin urmare, antibioticele nu trebuie să fie utilizate

  • „Utilizarea abuzivă a antibioticilor în timpul pandemiei COVID-19 ar putea duce la accelerarea răspândirii rezistenței antimicrobiene. COVID-19 este cauzat de un virus, nu este o bacterie. Și prin urmare, antibioticele nu trebuie să fie utilizate pentru prevenirea sau tratarea infecțiilor virale, cu excepția acelor cazuri în care sunt prezente și infecții bacteriene”, a declarat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu la o conferință de presă prilejuită de desfășurarea, în perioada 18-24 noiembrie, a Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene. Cel de-al doilea studiu despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova, realizat în august 2020, demonstrează că 13,5% din respondenți au utilizat antibiotice în ultimele 7 zile pentru a preveni sau trata COVID-19.  Ministra a lansat un mesaj către cetățeni în care îi îndeamnă să administreze antibioticele doar când au prescrierea din partea medicului. De asemenea, să treacă tot tratamentul prescris de către medici cu respectarea strictă a recomandărilor și să nu-l întrerupă chiar dacă se simt mai bine. „Nu utilizați tratamentul care v-a fost prescris anterior.  Nu recomandați tratamentul dvs pentru altcineva, nu apelați la autotratare”, a mai spus ministra.

Ion Chicu: Din cauza pandemiei,  în centrul capitalei nu va fi organizat „Târgul de Crăciun” 

  • „Anul acesta nu trebuie să ne facem iluzii, din cauza pandemiei nu va fi acel scenariu consacrat cu „Târgul de Crăciun”. S-a discutat la Cancelaria Guvernului. Am înțeles că colegii au discutat și cu Primăria Chișinău. Ei vor organiza ceva în Scuarul Catedralei Mitropolitane. Nu va fi „Târgul de Crăciun”, Guvernul nu va organiza și din câte am înțeles de la colegii de la Cancelarie, nici acel brad renumit care este poziționat în fața clădirii Guvernului nu va fi. Vor fi împodobiți brazii din adiacentul Arcului de Triumf. Este cert că nu vom avea acea amploare a sărbătorilor din cauza pandemiei”, a declarat Ion Chicu la emisiunea Puterea a Patra. De asemenea, premierul a menționat că autoritățile nu vor anula obligativitatea celor 14 zile de carantină pentru cetățenii care vor reveni acasă cu ocazia sărbătorilor de iarnă din țările cu risc înalt de infectare.

Republica Moldova va primi un grant de 800 mii de euro din partea Japoniei pentru procurarea echipamentelor medicale

  • Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei vor semna un Acord de grant privind furnizarea echipamentului medical în cadrul Programului de dezvoltare economică şi socială. Grantul în sumă de 100 milioane Yeni Japonezi sau echivalentul a 800 mii de euro va fi acordat Republicii Moldova pentru achiziționarea de echipamente, produse sau servicii medicale, inclusiv pentru întreținerea acestora. Mijloacele financiare vor fi debursate după primirea notificării scrise și până la 31 martie 2021.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.