Ştiri

Sursa imaginii: oficial.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

18 Noi. 2020 / 16:17

Mediul de afaceri ar putea avea un Avocat al Poporului

Parlamentul ar putea institui funcţia de Avocat al Poporului pentru drepturile antreprenorilor. Comisia juridică, numiri şi imunităţi va propune plenului Parlamentului aprobarea, în prima lectură, a unui proiect de modificare în acest scop a mai multor legi.

Potrivit proiectului, Avocatul Poporului (Ombudsman) pentru drepturile antreprenorilor va asigura respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale antreprenorilor de către autorităţile publice, de către organizaţii şi întreprinderi, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, de către organizaţiile necomerciale şi de către persoanele cu funcţii de răspundere de toate nivelurile.

Documentul mai propune modificarea mai multor acte normative care reglementează aspecte conexe activităţii Avocatului Poporului pentru drepturile antreprenorilor – salarizarea, statutul de demnitar public, dreptul de a sesiza Curtea Constituţională, drepturile procesuale civile şi penale, dreptul de a prezenta propuneri de modificare a cadrului normativ etc.

„Instituirea unei noi funcţii de Avocat al Poporului pentru drepturile antreprenorilor este menită să asiste agenţii economici în contracararea abuzurilor comise, în special, de autorităţi şi instituţii publice şi eliminarea carenţelor din cadrul normativ. Această asistenţă în cel mai direct mod va duce la scăderea cheltuielilor existente pentru desfăşurarea afacerii şi, corespunzător, creşterea veniturilor”, se menţionează în nota informativă a proiectului.

Avocatul Poporului pentru drepturile antreprenorilor va fi numit de Parlament şi va activa în mod autonom faţă de Avocatul Poporului şi Avocatul Poporului pentru drepturile copilului. Parlamentul, în termen de o lună de la data intrării în vigoare a acestei legi, va organiza un concurs de selectare a candidaţilor la funcţia de Avocat al Poporului pentru drepturile antreprenorilor.

Proiectul a fost aprobat anterior de Guvern şi urmează a fi dezbătut în Parlament.

În context, reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) au emis o declaraţie în care susţin că această iniţiativă este în totală disonanţă cu recomandările organizaţiilor internaţionale în domeniul drepturilor omului şi contribuie la multiplicarea instituţiilor finanţate din bugetul public. În consecinţă, CNSM a solicitat retragerea proiectului de lege prin care se propune instituirea funcţiei Avocatul Poporului pentru drepturile antreprenorilor.

Comentarii