13:05:52 18.04.2024
Stiri

Indicatorii pe piața OCN-urilor semnalează o scădere accentuată a calității împrumuturilor în R. Moldova

Actualitate 18.11.2020 13:59 Vizualizări1227 Autor: Ziarul National
Indicatorii pe piața OCN-urilor semnalează o scădere accentuată a calității împrumuturilor în R. Moldova


Experții Biroului Istoriilor de Credit INFODEBIT avertizează în legătură cu scăderea accentuată a calității împrumuturilor în domeniul creditării pe piața financiară nebancară, pe fondul creșterii cu 105,3% a provizioanelor pentru împrumuturi, leasing financiar și a dobânzilor aferente de la începutul anului curent. Ținând cont de faptul că, OCN-urile se finanțează în special prin datorie, valoarea creditelor bancare și a împrumuturilor primite (inclusiv leasing financiar) la finele trimestrului al III-lea a coborât la 5.85 miliarde de lei, fiind cel mai scăzut nivel înregistrat de la începutul anului 2019.

Valoarea activelor deținute de organizațiile de creditare nebancară (OCN-uri) a înregistrat o creștere simbolică în baza anuală de 0,85%, astfel ponderea capitalului propriu a depășit nivelul de 35% din totalul activelor, fiind cel mai ridicat nivel din ultimii 2 ani,în timp ce, conform datelor publicate de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), volumul creditelor de consum acordate de OCN-uri în trimestrul al III-lea a crescut cu 7,18%, față de aceeași perioadă a anului trecut, acumulând 8.04 mld. lei. Totuși, ritmul de creștere este în scădere în comparație cu evoluția anuală din primele două trimestre: 31% în primul trimestru, respectiv 10,5% în trimestrul al II-lea. În domeniul leasingului financiar valoarea creditelor acordate a scăzut cu 3%.

1.jpg
Tab.1 Împrumuturi acordate de OCN-uri

Dinamica descendentă a volumului împrumuturilor este legatăși de faptul că a scăzut cu 18% numărul beneficiarilor de credite de consum, față de numărul înregistrat în trimestrul al III-lea din 2019, fapt care poate fi explicat prin reducerea ratei de acceptare a cererilor de împrumut care, conform datelor Biroului Istoriilor de Credit Infodebit, era de 56.8% la finele lunii septembrie a anului curent. Creșterea cu 105,3% a volumului provizioanelor pentru împrumuturi acordate, leasing financiar și a dobânzilor aferente, de la începutul anului,indică o scădere accentuată a calității în domeniul creditării pe piața financiară nebancară.

2.jpg
Tab.2 Numărul beneficiarilor

Având în vedere că OCN-urile se finanțează în special prin datorie, valoarea creditelor bancare și a împrumuturilor primite (inclusiv leasing financiar) la finele trimestrului al III-lea a coborât la 5.85 mld. lei, fiind cel mai scăzut nivel înregistrat de la începutul anului trecut. Acest lucru poate fi explicat prin creșterea interesului de participare directă pe piața creditelor de consum a băncilor comerciale, unde valoarea portofoliului în domeniu a înregistrat o majorare constantă pe durata anului, acumulând o creștere în baza anuală de 11,8% la sfârșitul lunii septembrie curent.

3.jpg
Tab.3 Portofoliu credite de consum bănci comerciale

Conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei, valoarea totală a portofoliului de credite deținut de băncile comerciale, pe durata trimestrului al III-lea, a recuperat diminuarea din perioada anterioară, înregistrând o creștere anuală de 9,8%. Ponderea creditelor acordate persoanelor fizice pe durata trimestrului III a ajuns la nivelul de 36%.

4.jpg

Tab. 4 Ponderea creditelor acordate persoanelor fizice


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md