Linkuri accesibilitate

Din nou despre „plagiarism”


Social-democrata Franziska Giffey, ministra germană a familiei învinuită de plagiat.

Boala „plagiarismului” continuă să bîntuie lumea academică din Germania. Ultima victimă a acestei „boli” este social-democrata Franziska Giffey, ministra familiei în guvernul federal de la Berlin.

De la Berlin, William Totok
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct


Franziska Giffey
Franziska Giffey

Acuzaţiile de plagiat nu sînt chiar noi. Deja cu cîtva timp în urmă au fost postate pe internet rezultatele unei investigaţii privind părţile plagiate din teza de doctorat, susţinută la Universitatea Liberă din Berlin. Cele 119 pasaje descoperite care ar fi fost preluate din terţe lucrări, fără indicarea corectă a surselor şi prin folosirea metodei de parafrazare a unor idei şi teze din literatura secundară, au fost publicate pe platforma electronică „VroniPlag”. În urma acestor acuzaţii, preluate de presa germană, s-a anunţat că teza va fi reexaminată.

Ministra a spus atunci că va demisiona, dacă acuzaţiile se vor dovedi a fi reale. De curînd, Giffey a declarat că intenţionează să candideze pentru funcţia de şefă a Partidului Social-Democrat din land-ul Berlin şi anul viitor pentru cea a şefei guvernului de land. Anunţul a redeclanşat discuţia mai veche, legată de plagiatul lui Giffey (care, în trecut, a condus primăria din cartierul-problemă Neukölln, din Berlin. În această calitate a vizitat, în 2013, satul Fîntînele din România, deoarece din această localitate provin multe persoane care s-au stabilit în cartierul amintit. „Frankfurter Allgemeine Zeitunga relatat pe larg despre această vizită.)

Pentru a contracara acuzaţiile de plagiat, Giffey a recurs acum la o tactică mai mult decît ciudată. Într-o conferinţă de presă, ea a spus săptămîna trecută că renunţă de bunăvoie la titlul de doctor. Problema însă e că la titlul dobîndit nu se poate renunţa. El trebuie retras de către un for academic în urma reaanalizării tezei. Universitatea a anunţat că teza va fi reexaminată, asta dupa ce în 2019 o comisie s-a ocupat deja de lucrare, bagatelizînd existenţa părţilor plagiate.
Franziska Giffey nu este singura demnitară confruntată, în ultimii ani, cu acuzaţii de plagiat.

Un exemplu proeminent este creştin-democrata Annette Schavan. Ea a fost între anii 1995 şi 2005 ministra culturii în land-ul Baden-Württemberg. Apoi, pînă în 2013, a deţinut portofoliul educaţiei în guvernul federal, demisionînd după ce i-a fost retras titlul de doctor. Ulterior a fost numită în funcţie de ambasadoare la Vatican - funcţie ocupată pînă-n 2018.

Un imens scandal a stîrnit, la începutul anului 2011, şi plagiatul fostului ministru al apărării, creştin-socialul bavarez Karl Theodor zu Guttenberg. Cel despre care pînă atunci s-a spus că ar avea stofă de viitor cancelar a negat iniţial plagiatul. Dovezile însă erau atît de evidente, încît cel poreclit de către presa germană „Googleberger”, şi-a pierdut nu numai titlul de doctor în drept, ci şi portofoliul. O revenire pe scena politică germană este exclusă.

Într-o afacere de plagiat a fost implicată şi creştin-democrată Ursula von der Leyen, actuala preşedintă a Comisiei Europene.

În 2015, i s-a reproşat că anumite pasaje din teza ei de doctorat ar fi plagiate. Pasajele incriminate au fost publicate, de asemenea, pe platforma electronică „VroniPlag”. (A se vedea: „O boală academică: plagiarismul”, RFE, 30.9. 2015.) O comisie universitară a ajuns la concluzia că, într-adevăr, există pasaje plagiate, dar nu atît de multe ca să i se retragă titlul de doctor. Titlul de doctor în medicină l-a obţinut în 1990. Iniţial, ea a studiat arheologia, apoi economie, iar între anii 1980 şi 1987 a urmat medicina la Hanovra, în capitala landului Saxonia Inferioară. Apoi a lucrat ca medic.

În momentul izbucnirii scandalului, legat de plagiatul amintit, cariera politică a lui von der Leyen se afla în plină ascensiune. Înainte de a deveni (în 2019) preşedinta Comisiei Europene, von der Leyen a condus în guvernul federal ministerul familiei (2005-2009), al muncii (2009-2013) şi al apărării (2013-2019).
Previous Next

XS
SM
MD
LG