Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.11.2020

Au fost propuși parlamentului doi candidați pentru funcția de viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei

Au fost propuși parlamentului doi candidați pentru funcția de viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, propune parlamentului desemnarea în funcția de viceguvernator a lui Constantin Șchendra și a Maiei Pîrcălab, în legătură cu expirarea mandatelor a doi viceguvernatori.

Constantin Șchendra și Maia Pîrcălab au o bogată experiență în domeniul financiar-bancar, iar în ultimii ani activează în cadrul Băncii Naționale. La selectarea acestora s-a ținut cont exclusiv de criteriile stabilite în Legea cu privire la Banca Națională: integritate profesională, o bună reputație, experiență în domeniu etc.

Constantin Șchendra este director al Departamentului supraveghere bancară din anul 2018, timp în care a participat la reformarea sectorului bancar și a contribuit la instaurarea bunei guvernanțe în băncile licențiate din Republica Moldova. Acesta este absolvent al Academiei de Studii Economice a Moldovei și deținător al Certificatului de Calificare al Auditorului Instituțiilor Financiare etc. Astfel, Constantin Șchendra are o vastă experiență în auditarea situațiilor financiare în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) și Standardele Naționale de Contabilitate (SNC), fiind implicat în diverse misiuni de audit, inclusiv în domeniile bancar și financiar.

Maia Pîrcălab este licențiată în drept și are o experiență de peste 30 de ani, preponderent în sectorul bancar. Din anul 2017, ea activează în cadrul BNM, iar din luna mai 2020 deține postul de director al Departamentului reglementare și autorizare. Maia Pîrcălab a asigurat implementarea unor reforme importante în sectorul bancar autohton, prin elaborarea regulamentelor, recomandărilor și metodologiilor privind reglementarea bancară prudențială, valutară și a contabilității bancare, precum și examinarea și aplicarea documentelor și principiilor Comitetului BASEL și ale Uniunii Europene etc. La fel, aceasta a adaptat reglementările bancare prudențiale la normele europene.

„Ambii candidați s-au alăturat echipei BNM în perioada de reformare profundă a sectorului bancar și au dat dovadă de integritate profesională, diligență și inițiativă în exercitarea atribuțiilor de serviciu. În plus, aceștia sunt neafiliați politic - un criteriu important de care s-a ținut cont. Sper că deputații vor susține candidaturile propuse, deoarece este important ca Banca Națională să rămână o instituție independentă și să continue reformele”, subliniază guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Potrivit BNM, mandatul de viceguvernator al BNM este valabil pentru o perioadă de șapte ani.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus