De ce uneori excesul de greutate nu dispare, iar dietele și sportul nu ajută? Află sfaturile specialiștilor

Să fii corpolent este normal, iar ideea de a te accepta așa cum ești merită tot respectul. Cu toate acestea, excesul de greutate poate fi o amenințare reală pentru sănătate și acest lucru trebuie luat în considerare. Site-ul „tiroida.md”, suținut de către „Berlin-Chemie/Menarini” explică care momente joacă un rol important în slăbirea eficientă.

Adesea, lupta cu excesul de greutate este de lungă durată: dietele și antrenamentele obositoare la sală nu aduc rezultatul scontat, iar cântarul indică modificări nesemnificative. Ce să faci în acest caz? Care ar putea fi motivul greutății în exces?

Foto: poză-simbol

De ce nu putem scăpa de greutatea excesivă?

Creșterea în greutate sau incapacitatea de a pierde kg în plus poate fi un semn al unei patologii de care sunt afectate și 2% din femeile Republicii Moldova. Excesul de greutate nu este întotdeauna o consecință a faptului că încercăm să ne îndulcim sufletul după o zi grea de muncă cu dulciuri și făinoase – poate fi cauzată de o boală. Este o scădere a funcției tiroidiene sau a hipotiroidismul.

În Republica Moldova, anual sunt diagnosticate cu hipotiroidie 4 din 1000 de femei. În ciuda acestei prevalențe, patologia este foarte des diagnosticată cu întârziere, deoarece simptomele ei nu sunt evidente. Unii medici, din păcate, evaluează greșit simptomele hipotiroidismului ca urmare a suprasolicitării sau a stilului de viață necorespunzător.

De ce hipotiroidismul se manifestă prin greutate corporală excesivă?

Hormonii glandei tiroide (hormonii tiroidieni) sunt responsabili pentru metabolismul energetic în organism, astfel încât lipsa acestor hormoni încetinește toate procesele metabolice. Pe lângă încetinirea metabolismului, în hipotiroidism, are loc retenția de lichide în organism care se manifestă prin umflarea mâinilor și picioarelor, pastozitatea feței și a pleoapelor.

Hipotiroidismul / Sursa:Hipotiroidismul

De ce se dezvoltă hipotiroidismul? Specialiștii identifică mai multe motive.

Tiroidita autoimună. Esența acesteia constă în faptul că, la un moment dat, dintr-un motiv neelucidat, sistemul imunitar „atacă” celulele propriului corp, în cazul dat, celulele glandei tiroide. Ca urmare, în glandă se dezvoltă inflamația, ceea ce duce la o scădere a producției de hormoni.

Sarcina. Exploziile hormonale care au loc în această perioadă pot duce la lezarea țesuturilor glandei tiroide și la afectarea producerii de hormoni tiroidieni.

O altă cauză a hipotiroidismului este operația pe glanda tiroidă.

Hipotiroidismul se manifestă nu doar prin creșterea masei corporale. Simptomatologia acestei afecțiuni este diversă și implică pielea care devine palidă și uscată, părul care se subțiază și își pierde aspectul sănătos și de asemenea, este afectată, activitatea tuturor sistemelor organismului, inclusiv a sistemului nervos și cardiovascular.

Ce să faci în acest caz?

În ciuda abundenței unei varietăți de simptome ale hipotiroidismului, această afecțiune rămâne adesea nediagnosticată. Deși, pentru a stabili diagnosticul, uneori este nevoie doar de un singur test de sânge pentru hormonul stimulant al tiroidei (TSH). Toate persoanele de peste 35 de ani ar fi bine să facă o astfel de analiză o dată la cinci ani.

TSH / Sursa:TSH

TSH este principalul hormon care regleaza funcția tiroidiana, menține nivelul normal al altor hormoni, prin urmare, prin dereglarea nivelului acestuia, se poate judeca despre întreaga funcție a glandei tiroide. Puteți face testul pentru nivelul de TSH atât la indicația medicului cât și de sine stătător, deoarece există multe laboratoare pentru acest lucru. Dacă TSH depășește norma, trebuie să Vă adresați imediat medicului Dumneavoastră endocrinolog. După confirmarea diagnosticului, medicul va prescrie cel mai probabil terapia de substutuție a hormonilor tiroidieni. Terapia de substutuție selectată corect previne toate efectele adverse posibile ale unei deficiențe de hormoni tiroidieni și Vă permite să duceți un stil de viață obușnuit.

Sa concluzionăm. Hipotiroidismul este o afecțiune răspândită la care femeile sunt mai predispuse decât bărbații. În pofida varietății de simptome, ca de exemplu, creșterea în greutate și edemațierea, acestea sunt adesea atribuite altor cauze, de aceea hipotiroidismul nu este recunoscut imediat. Din fericire, un singur test TSH Vă permite să identificați problema, iar tratamentul modern Vă va readuce buna dispoziție și greutatea normală.


Pub