ANTA nu a depistat mijloace de transport care să fi organizat deplasarea alegătorilor la secțiile de votare

În conformitate cu prevederile ordinului comun al Agenției Naționale Transport Auto și Inspectoratului General al Poliției, pe 15 noiembrie curent – ziua turului II al alegerilor prezidențiale, inspectorii Agenției în comun cu angajații Inspectoratului Național de Securitate Publică, între orele 7:00 – 21:00, au asigurat procesul de monitorizare și control în trafic a unităților de transport, în scopul evitării transportului alegătorilor la secțiile de votare de către concurenții electorali sau alte persoane terțe.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, în cadrul monitorizării au fost verificate 81 autobuze antrenate la deservirea curselor regulate în trafic interraional, 2 autobuze care efectuau curse ocazionale și în cont propriu (echipe de fotbal copii) și 25 unități de transport care activau în regim de taxi.

Ca urmare a verificărilor efectuate, doi conducători auto s-au ales cu amendă de 60 u.c., prevăzute de art. 197 alin. (5) Cod contravenţional, pentru efectuarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate fără a deține actele permisive sau documentele de transport specifice tipului de transport rutier efectuat, cu suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului rutier prin reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, conform prevederilor art. 439 indice(1) al Codului contravențional.

Alte careva abateri de la prevederile Hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 4390 din 20 octombrie 2020 cu privire la unele aspecte ce țin de transportul organizat al alegătorilor la secțiile de votare, nu au fost depistate.

Amimintim că Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 15 noiembrie 2020 a constat sute de incidente în timpul alegerilor prezidențiale. Printre principalele incidente sunt recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor, transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare, precum și agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor.


Pub