Tarifele actuale la gaze ar putea fi modificate. De vină este o nouă Metodologie de calcul

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) planifică să adopte o nouă Metodologie de calculare, de aprobare și de aplicare a tarifelor reglementare pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale. Noul document, ce va intra în vigoare la data publicării, ar putea duce la ajustarea tarifelor actuale la metan, stabilite de ANRE pe 28 octombrie 2020 şi intrate în vigoare pe 2 noiembrie, scrie mold-street.

Foto: UNIMEDIA

Conform proiectului Metodologiei, tarifele pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale se vor determina diferențiat, în funcție de nivelul presiunii în rețelele de distribuție la care sunt racordate instalațiile de gaze naturale ale consumatorilor finali, sau alți operatori ai sistemelor de distribuție al gazelor naturale (OSD).

Rentabilitatea reglementată se calculează pentru fiecare tip de rețea de distribuție a gazelor naturale (presiune înaltă, presiune medie, presiune joasă).

Determinarea costurilor va fi realizată pentru fiecare titular de licență individual, pentru fiecare nivel de presiune separat, cu eliminarea subvențiilor încrucișate, în corespundere cu prevederile 99 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 108/2016, susţine ANRE.

Noul document va reglementa și structura costului total reglementat precum și modul de determinare și actualizare a cheltuielilor reglementate.

„Metodologia stabilește expres categoriile de cheltuieli care nu se includ în costurile reglementate precum: cheltuieli aferente prestării serviciilor auxiliare, amenzile, penalitățile, despăgubirile, serviciile de asistență, cheltuieli aferente asigurării benevole a personalului și a bunurilor, alte cheltuieli economic neargumentate, nejustificate și/sau care, conform procesului tehnologic, nu sunt necesare pentru prestarea serviciilor de distribuție a gazelor naturale și nu țin de activitatea reglementată", potrivit notei informative a ANRE.

Proiectul Metodologiei reglementează și modul de determinare, de aprobare și de actualizare a costurilor de bază ale întreprinderilor aferente serviciului de distribuție a gazelor naturale.

Potrivit ANRE, completările efectuate în proiectul Metodologiei, au adus claritate referitor la procedura de includere a costurilor de bază în scopuri tarifare (la prima etapă de aprobare a costurilor de bază sau la aprobarea costurilor de bază noi, pentru titularii de licență existenți).


Pub